Zastava Bosne i Hercegovine

KOMISIJA ZA ISPITIVANJE POSTUPANJA DRŽAVNIH ORGANA U RASVETLJAVANJU PRIJAVLJENIH SLUČAJEVA NESTALIH BEBA: U rad Komisije uključena samo jedna grupa roditelja, zbog čega članovi izostavljenih udruženja bojkotuju njen rad


Beogradska grupa roditelja nestalih beba je pred Vladom Republike Srbije bojkotovala zasedanje Komisije za istrage o nestaloj deci, ističući da je ovo telo "neustavno", "diskriminatorno" i neadekvatan mehanizam za rešavanje afere "nestale bebe".

Pred peto zasedanje Komisije za istrage koju je Vlada formirala u martu prošle godine, uključujući u njen rad predstavnika samo jedne grupe roditelja, članovi izostavljenog udruženja okupili su se da protestom ukažu na propuste države zbog kojih je i Savet Evrope u više navrata kritikovao Srbiju.

Komisija za istrage oformljena je kako bi se ispunio deo presude Evropskog suda za ljudska prava protiv Srbije za razrešenje svih slučajeva u kojima se sumnja da su deca oteta iz porodilišta, a pored toga Srbija mora da usvoji lex specialis na koji se čeka već nekolikog godina.

Sama komisija još uvek nije usvojila poslovnik o radu, sačinjavaju je predstavnici državnih organa a kao predstavnik roditelja izabran Radiša Pavlović iz Udruženja roditelja iz Kragujevca, dok druga udruženja tvrde da nisu ni pozvana ni konsultovana za rad ovog tela. Na sednicu je došao i Zaštitnik građana Zoran Pašalić, nikoga su roditelji "opkolili" tražeći njegovu pomoć kao predstavnika nezavisne institucije koji je i u svom godišnjem izveštaju naveo probleme na koje su oni ukazivali.

Mirjana Novokmet iz Beogradske grupe roditelja objasnila je da smatraju da je Vlada pri sačinjavanju Komisije napravila diskriminaciju među roditeljima i da se oni protiv toga bune.

Smatramo da je Komisija neustavna, da Jasmina Kiurski, kao zamenik republičkog javnog tužioca ne može biti predsednik Komisije zbog sukoba interesa i da se Komisija neće baviti istragama pojedinačnih slučajeva - naglasila je Novokmet. Ona dodaje da se njihovo udruženje u više navrata dopisima i javnim apelima obraćalo svim državnim institucijama nudeći saradnju i da je sve što oni traže od države da roditelji budu uključeni u sačinjavanje lex specialisa sa širim ovlašćenjima za jedinice MUP-a nezavisnim telom predstavnika svih grupa roditelja koji bi pratili sprovođenje zakona i dogovor o sprovođenju istraga.

Tek tada bi Srbija ispunila obavezu Evropskog suda za ljudska prava. Ali mi ni na jedan dopis, ni na proteste, zahtev za prijem, nismo dobili odgovor jer država ne želi da čuje vapaj majki. Iscrpli smo sve načine pritiska na državu i mislim da je ključno da funkcioneri pokažu moralnu i političku volju kako bi shvatili težinu ovog problema. Vlada Republike Srbije nema sluha za aferu "nestalih beba"" i baca prašinu u oči roditeljima formirajući ovakve Komisije, a mi odlično znamo da je to način da se zataškaju neke stvari. Ne želimo da budemo deo tog rijalitija, zato nastavljamo sa bojkotom - naglasila je Novokmet.

Komitet ministara Saveta Evrope je na zasedanju u junu ove godine ponovo razmatrao postupke Srbije za rešavanje afere "nestale bebe" i ispunjenje presude Evropskog suda kada je konstatovano da napretka i dalje nema te je SE ponovo pozvao vlasti u Srbiji da u najkraćem roku izvrše svoje obaveze. Ministarstvo pravde Srbije nakon toga obećalo je predstavnicima Komiteta ministara da će Zakon o "nestalim bebama" biti usvojen do septembra ove godine. Srbija je u više navrata davala obećanja koja su ostala neispunjena zbog čega je Savet Evrope izricao opomene i donosio privremene rezolucije, kao najoštriji oblik kritike.

Izvor: Vebsajt Danas, A. Popović, 11.07.2019.
Naslov: Redakcija