Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O IZMENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O KRITERIJUMIMA I STANDARDIMA ZA FINANSIRANJE USTANOVA KOJE OBAVLJAJU DELATNOST OSNOVNOG OBRAZOVANJA I VASPITANJA: Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" ima primedbe na Pravilnik


Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" ukazao je ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenu Šarčeviću na propuste u Pravilniku o izmenama i dopunama Pravilnika o kriterijumima i standardima za finansiranje ustanova koje obavljaju delatnost osnovnog obrazovanja i vaspitanja ("Sl. glasnik RS", br. 45/2018).

Kako navode, položaj domara, kao i zaposlenih na održavanju higijene, drastično je pogoršan.

Pri određivanju broja izvršilaca, zanemaruje se činjenica postojanja izdvojenih odeljena, koja često rade u dve smene. Mehanički se sabira kvadratura pri čemu se ne vodi računa o vremenskoj i saobraćajnoj dimenziji ovog problema.

Pravilnik ne prepoznaje značaj i odgovornost administrativnih poslova čime se ozbiljno ugrožava efikasnost rada škole.

Pozdravljaju povećanje broja stručnih saradnika, ali očekuju korekciju Pravilnika i prihvatanje zahteva pojedinih škola za povećanje broja izvršilaca.

Očekivali su i promenu Pravilnika po pitanju broja izvršilaca pomoćnika direktora škola, ali se to nije dogodilo. Naime, dogodilo se da se broj izvršilaca pomoćnika u osnovnim i srednjim školama razlikuje u odnosu na broj odeljenja, a odeljenje je odeljenje.

Smatraju da željenu optimizaciju radnih mesta treba urediti kroz razumnu i postupnu racionalizaciju bez stvaranja tehnoloških viškova.

Takođe obaveštavaju ministra da se Pravilnik u delu materijalnih troškova nastave (član 18. za osnovne škole i član 15. za srednje škole) ne primenjuje u većini lokalnih samouprava, te očekuju reakciju nadležnih.

Iz Ministarstva prosvete stigao je i odgovor na dopis sindikata u kome se navodi da su izmene Pravilnika rađene u cilju uvećanja broja stručnih saradnika i to u obimu koliko dozvoljava raspoloživi budžet. Potreba za povećanjem broja stručnih saradnika javila se kao urgentan problem s obzirom na konstantan porast vaspitnih i disciplinskih problema učenika. Domari/majstori održavanja i radnici na održavanju higijene su jedini zaposleni u školama koji nisu pretrpeli smanjenje norme usled konstantnog opadanja broja učenika u školama. Članovi radne grupe za izradu Pravilnika bili su i direktori škola sa različitim specifičnostima u svojim školama, koji pak imaju i različite sisteme grejanja.

- Svesni smo da Pravilnik nije najbolje rešenje, da je potrebno korigovati kriterijume za pojedina radna mesta, kao i da treba uskladiti kriterijume Pravilnika za osnovno sa kriterijumima Pravilnika za srednje obrazovanje. Međutim, u trenutnoj situaciji kada nam je budžet ograničavajući faktor mislimo da je napravljeno dobro prelazno rešenje. S obzirom da je u toku izrada nove mreže osnovnih škola, da je izrada predloga mreže srednjih škola pri kraju, ovi pravilnici se tretiraju kao prelazno rešenje do uspostavljanja konačnog sistema. U izradi mreže škola sindikati će biti uključeni kao strateški partneri, te će nakon svođenja stanja biti stvoren prostor za izradu pravilnika po meri škole - navodi se u dopisu Ministarstva.

Sve škole, koje u svom radu imaju određene specifičnosti na osnovu člana 8. stav 2. Pravilnika o kriterijumima i standardima za finansiranje ustanove koja obavlja delatnost osnovnog obrazovanja i vaspitanja ("Sl. glasnik RS", br. 73/2016 i 45/2018), odnosno člana 14a Pravilnika o kriterijumima i standardima za finansiranje ustanove koja obavlja delatnost srednjeg obrazovanja i vaspitanja ("Sl. glasnik RS", br. 72/2015, 84/2015, 73/2016 i 45/2018) obraćaju se Ministarstvu radi dobijanja saglasnosti za priznavanje drugačijeg broja izvršilaca.

Izvor: Vebsajt Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost", 13.07.2017.
Naslov: Redakcija