Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT ZAKONA O OSNOVAMA SISTEMA OBRAZOVANJA I VASPITANJA: Osnivanjem učeničkih kompanija i đačkih zadruga biće izbačeni posrednici u nabavci udžbenika preko škola. Posrednici imaju rabat od 30 odsto, a ideja je da se on raspodeli tako da udžbenici pojeftine za 15 odsto, da se za učenike i nastavnike koji budu angažovani u poslu odvoji pet odsto, a da 10 odsto ostane školi. Preporuka je da u distribuciji udžbenika budu angažovani učenici koji će tako da zarade za ekskurzije, izlete, ali i oni nastavnici koji imaju manji fond časova


Osnivanjem učeničkih kompanija i đačkih zadruga biće izbačeni posrednici u nabavci udžbenika preko škola, najavljuje ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević.

On kaže da posrednici - mali broj agencija - imaju rabat od 30 odsto, da dobro zarađuju, a da škole nemaju ništa od toga.

Ideja je da se taj rabat raspodeli tako da udžbenici pojeftine za 15 odsto, da za učenike i nastavnike koji budu angažovani u poslu odvoji pet odsto, a da 10 odsto ostane školi.

Takav način rada počeo bi da se primenjuje za nabavku udžbenika za školsku 2018/2019. godinu, jer je osnivanje đačkih zadruga predviđeno Nacrtom zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji čeka da uđe u skupštinsku proceduru, a ministar Šarčević očekuje da će biti usvojen na jesen.

- Nismo mogli ove godine to da uradimo, ali dogodine ćemo svakako morati sve da menjamo. Idemo na to da se ožive učeničke kompanije i đačke zadruge i potpuno je svejedno za koji model se opredele škole - rekao je Šarčević.

Ministar kaže da je preporuka da u distribuciji udžbenika budu angažovani učenici koji će tako da zarade za ekskurzije, izlete, ali i oni nastavnici koji imaju manji fond časova.

Deset odsto rabata koji ostaje školi po prvi put, kako kaže, biće namenjen za školske uniforme.

- Ovakvim načinom rada najveća ušteda biće napravljena za roditelje, jer će plaćati udžbenike 15 odsto jeftinije, a još deset odsto će biti izdvojeno za učeničke uniforme. Izdavači te pare daju pa daju. Nije mi jasno ko je smislio da zakonom uvede posrednike - kaže ministar.

Govoreći o besplatnim udžbenicima, on je naglasio da je za predstojeću školsku godinu obezbeđeno 30 odsto više besplatnih udžbenika u odnosu na prošlu godinu, za decu čiji su roditelji slabijeg materijalnog stanja.

- Uspeli smo ove godine da ubacimo svu decu i sve porodice koje imaju treće, četvrto, peto dete... - naglasio je ministar.

On je podsetio da se besplatni udžbenici po završetku školske godine vraćaju u školske biblioteke i da za narednu školsku godinu mogu da posluže novoj generaciji učenika.

- Primera radi, ako neka škola ima 500 učenika pa je njih 200 dobilo besplatne udžbenike prošle godine, sada oni idu u sledeći razred i tih 200 udžbenika ostaje u biblioteci. Ove godine će 300 učenika dobiti udžbenike i sa onih 200 iz biblioteke to je već 500 i mi u trećoj godini idemo na nivo skroz besplatnih udžbenika - zaključio je ministar.

Izvor: Vebsajt Blic, 16.07.2017.
Naslov: Redakcija