Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O OPŠTEM UPRAVNOM POSTUPKU: Policijske uprave još nisu spremne da primene Zakon, jer ne samo da sve baze podataka te službe još nisu umrežene, nego i sistem rada nije prilagođen novom načelu da se sve završava na šalteru gde se stranka javi. Razmena podataka iz službenih evidencija obavezujuća je za sve organe, nevezano za njihovu tehničku opremljenost. To istovremeno znači da će organi morati da razmenjuju podatke tradicionalnim putem ukoliko ne mogu elektronski


Policijske uprave još nisu spremne da primene Zakon o opštem upravnom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 18/2016 - dalje: Zakon) iako je on u primeni od 1. juna 2017. godine, jer ne samo da sve baze podataka te službe još nisu umrežene, nego i sistem rada nije prilagođen novom načelu da se sve završava na šalteru gde se stranka javi.

Jedan od primera je slučaj kada je stranka pokušala da u jednoj od beogradskih opština na šalteru policijske uprave dobije novu vozačku dozvolu. Prethodna je bila izdata na starom obrascu u jednom od gradova iz unutrašnjosti, u kome je stranka živela pre nego što se pre više od decenije preselila u Beograd. U međuvremenu propisan je novi obrazac, pa to što je stara dozvola izgubljena nije od važnosti. Prepreka je, kažu, to što se stranka ne nalazi u evidenciji beogradskih vozača, pa je dužna da pribavi potvrdu o autentičnosti vozačke dozvole iz mesta gde je izdata, a da potom po novi obrazac tog dokumenta ide u centralu u Ljermontovoj ulici. Kada je zatraženo da službenica postupi po odredbama novog Zakona i sve eventualno nedostajuće dokumente pribavi po službenoj dužnosti, rečeno je da procedura nije takva. "Mi nismo nadležni da takve zahteve šaljemo", objasnila je.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova je objašnjeno da je "vozač motornog vozila koji promeni prebivalište obavezan da u roku od 30 dana to prijavi organu unutrašnjih poslova na teritoriji na kojoj ima novo prebivalište radi upisa u evidenciju vozača". Ne objašnjava se, međutim, zašto stranka mora, nakon što je uredno prijavila promenu prebivališta, ponovo da se javlja istom organu kako bi se to unelo i u još neku od evidencija.

- S obzirom da u konkretnom slučaju nije izvršena prijava vozača u evidenciju PU za grad Beograd, neophodno je da se od policijske uprave gde je dozvola izdata pribavi dosije vozača, što će PU za grad Beograd pribaviti službenim putem nakon podnošenja zahteva za izdavanje vozačke dozvole. Ovi poslovi obavljaju se isključivo u Odseku za vozačke dozvole, Odeljenja za registraciju vozila i vozačke dozvole Uprave za upravne poslove, Ljermontova 12a - tvrde u MUP-u objašnjavajući zašto stranka nije mogla na šalteru u svojoj opštini da dobije traženi dokument.

Međutim, u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu tvrde da je prema novom Zakonu, organ kome se stranka javila dužan da sam pribavi papire koji su potrebni.

- Saglasno odredbama Zakona kojima je regulisana razmena podataka iz službenih evidencija po službenoj dužnosti, organi su u obavezi da po službenoj dužnosti, kada je to neophodno za odlučivanje, u skladu sa Zakonom i u zakonskim rokovima, besplatno razmenjuju, vrše uvid, obrađuju i pribavljaju podatke o činjenicama sadržanim u službenim evidencijama - navodi se u odgovoru tog Ministarstva.

Dodaje se da te odredbe nisu novina u našem pravnom sistemu, ali da se nisu primenjivali u punom obimu, pa je novi Zakon obavezu organa na razmenu podataka iz službenih evidencija podigao na nivo načela. Predviđene su čak i prekršajne sankcije za ovlašćena službena lica u slučaju nepostupanja po navedenim odredbama. Pri tom, građani i dalje imaju pravo da sami pribave papire ako procene da će tako brže doći do traženog dokumenta, objašnjavaju u Ministarstvu državne uprave.

- Razmena podataka iz službenih evidencija obavezujuća je za sve organe, nevezano za njihovu tehničku opremljenost. To istovremeno znači da će organi morati da razmenjuju podatke tradicionalnim putem ukoliko ne mogu elektronski - ističu u Ministarstvu državne uprave.

Izvor: Vebsajt Danas, M. N. Stevanović, 17.07.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija