Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O INSPEKCIJSKOM NADZORU: PRIMENOM ZAKONA PORASTAO JE BROJ REGISTROVANIH PREDUZETNIčKIH RADNJI, čIME JE SMANJEN RAD "NA CRNO"


U Srbiji je u junu 2016. godine registrovano 85 odsto više preduzetničkih radnji nego u istom mesecu prošle godine, zahvaljujući primeni Zakona o inspekcijskom nadzoru ("Sl. glasnik RS", br. 36/2015 - dalje: Zakon), koji je usvojen 15. aprila 2015. godine, saopštilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave koje je izradilo taj Zakon.

Kako je istaknuto, broj odjavljenih preduzetničkih radnji u junu 2016. godine smanjen je za 38 odsto.

"Zahvaljujući Zakonu, čija je delimična primena kontrolom neregistrovanih subjekata krenula sredinom prošle godine, a od kraja aprila 2016. godine u potpunosti prema svim privrednim subjektima, stvoreni su uslovi za borbu protiv sive ekonomije, suzbijanje nelojalne konkurencije, veću bezbednost građana i sigurnije poslovanje za privrednike", navodi se u saopštenju.

Novim zakonskim rešenjima, po oceni Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, uspostavlja se balans preventivnih i kaznenih mera i stavlja akcenat na odgovornost svih koji učestvuju u izgradnji efikasnog poslovnog okruženja, a istovremeno inspekcije svoj nadzor priortetno usmeravaju ka visokorizičnim i posebno prema neregistrovanim subjektima.

Od 30. jula 2015. godine nadzor nad neregistrovanim subjektima postala je nadležnost svih inspekcija i zahvaljujući tome smanjen je, prema zvaničnim statističkim podacima, neformalni rad "na crno" za pet odsto.

Izvor: Vebsajt N1, 14.07.2016.
Naslov: Redakcija