Zastava Bosne i Hercegovine

POVERENICA ZA ZAŠTITU RAVNOPRAVNOSTI: Nezaposlene žene koje nisu imale zdravstveno osiguranje, to pravo će moći da steknu po osnovu neplaćenog rada u kući, kao što su vođenje domaćinstva, staranje i podizanje dece


Nezaposlene žene koje nisu imale zdravstveno osiguranje, to pravo moći će da steknu po osnovu neplaćenog rada u kući, kao što su vođenje domaćinstva, staranje i podizanje dece.

To je jedna od najvažnijih odredbi novog Zakona o rodnoj ravnopravnosti ("Sl. glasnik RS", br. 52/2021), rekla je za RTS poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Prema rečima poverenice za zaštitu ravnopravnosti, konačno će biti prepoznat neplaćeni rad makar kroz zdrastveno osiguranje, jer mnoge žene nisu mogle da koriste zdrastvene usluge, a nisu bile u mogućnosti da ih plate.

"Posebno kada je reč o ženama koje žive na selu. Većina gazdinstava je registrovana na muškarce, svega 19 odsto gazdinstava je registrovano na žene, pa samim tim nisu bile ni zdrastveno osugurane. Uz to žene u proseku žive i duže ali i muškarce i žene treba da osnažujemo da vode računa o svom zdravlju", rekla je Janković.

Republički zavod za statistiku utvrđivaće vrednost neplaćenog rada koji je vrlo zahtevan i opterećujući, zbog čega i treba da bude vrednovan.

Ona je navela da žene na selu od ranog jutra do kasne večeri rade vrlo zahtevne poslove, a kada ih pitate da li rade one kažu da su nezaposlene.

Janković smatra i da se priča o rodnoj ravnopravnosti nepravedno svela na polemike o rodno senzitivnom jeziku.

"Imamo i rod i broj i padež i možda će neke reči zazvučati rogobatno zato što neka zanimanja žene nisu radile u prošlosti, ali to odavno nije slučaj", ističe poverenica.

Takođe, ima mnogo profesija gde je došlo do disbalansa, posebno kada je reč o socijalnoj zaštiti, zdrastvu, prosveti koja su manje plaćena, a gde u velikoj meri rade žene.

Još dva zakona o kojima se dosta govori u javnosti imaće uticaj na ravnopravnost, ali i položaj žena i dece, a to su Zakon o finasijskoj podršci porodici sa decom i novi Porodični zakon koji bi trebalo da uvede zabranu fizickog kažnjavanja dece.

"To bi trebalo da budu zakoni koji treba značajno da utiču na popravljanje položaja žena i porodica sa decom, posebno kada je reč o nadoknadi doprinosa za socijalno osiguranje", navela je poverenica.

Što se tiče zabrane fizičkog kažnjavanja dece, ona smatra da polemika oko toga više i ne bi trebalo da se vodi, trebalo bi da smo je prevazišli.

Izvor: RTV, 17.06.2021.
Naslov: Redakcija