Zastava Bosne i Hercegovine

USVOJENE IZMENE I DOPUNE ZAKONA O PIO


Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju kojima se rešava problem jednog broja korisnika prevremene penzije.

Ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević rekla je da se tim izmenama ne menjaju uslovi za sticanje prava iz tog zakona, kao ni način usklađivanje penzija.

Izmenama i dopunama tog zakona ispravlja se "nepravda" prema ljudima koji su koristili socijalni program Vlade Srbije za rešavanje viška zaposlenih. Reč je o licima kojima je u trenutku prihvatanja socijalnog programa do ostvarivanja prava na penziju nedostajalo do pet godina - tzv. Opcija 5, odnosno do dve godine - tzv. Opcija 3.

Zakon sadrži i odredbe koje uređuju pitanje statusa osiguranika poljoprivrednika koji obavljaju ugovorene poslove, s obzirom na angažovanje poljoprivrednika prema propisima o angažovanju na sezonskim i drugim poslovima.

Izmenama se precizira utvrđivanje staža osiguranja za tzv. "frilensere", koji su u Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju inače još odavno prepoznati kao osiguranici samostalnih delatnosti.

Izvor: RTV, 16.06.2021
Naslov: Redakcija