Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O VISOKOM OBRAZOVANJU: SKONUS traži novo produženje roka za "stare studente"


"Starim studentima" u septembru ističe rok za završetak studija, Studentska konferencija univerziteta Srbije (SKONUS) traži novo produženje roka, a neizvesno je kakva će biti budućnost inicijative koju su uputili skupštinskom Odboru za obrazovanje.

Bilo bi to četvrti put da se "starim studentima" ovaj rok produžava, a Muamer Zukorlić, predsednik skupštinskog Odbora za obrazovanje kaže da će, ukoliko bude volje među većinom članova, predlog SKONUSA biti razmatran, ali da Odbor nije jedina adresa za rešavanje tog problema, već da to mogu biti i Ministarstvo prosvete, Vlada, kao i bilo koji poslanik.

"Ono što jeste problem u vezi sa tim pitanjem je činjenica da nam je manevarski prostor veoma sužen, zato što je tri puta bilo promene zakona o ovoj temi", navodi Zukorlić.

On kaže da se tokom poslednje rasprave na Odboru 2016. godine, posle čijeg predloga je Narodna skupština donela odluku o novom produženju roka, lično založio da rok bude produžen na dve, a ne na jednu godinu.

Tada je, napominje, članovima Odbora, čiji argument je bio da će se, kada isteknu te dve godine, ponovo suočiti sa zahtevom za produžetak rekao: "Hajde da im izađemo u susret na dve godine, a onda ćemo zauzeti stav da više neće biti produživanja".

"Tako sam i sebi negde vezao ruke, međutim, neću biti krut. Ukoliko bude volje kod većine članova Odbora, ja se neću suprotstaviti tom rešenju", kaže Zukorlić.

On, međutim, smatra da i psihološki, racionalno i moralno skoro da ne postoje argumenti za novo produženje roka.

- Siguran sam da će, i ukoliko do produžetka dođe, biti onih koji će se pojaviti za nekoliko godina i ponovo tražiti isto - rekao je Zukorlić.

A kada je reč o budućnosti zahteva "večitih studenata", on podseća da je uobičajena praksa da Vlada pokreće promenu zakona, i da tek nakon što Vlada reguliše predlog to dolazi pred Odbor.

- Tako da smo mi drugi korak koji bi trebalo da razmatra ovo pitanje u zvaničnoj proceduri - kaže Zukorlić.

Ministar prosvete Mladen Šarčević navodi da zvanični zahtev SKONUS-a nije stigao u Ministarstvo, da je on u kontaktu sa njihovim članovima i da ih je uputio na skupštinski Odbor za obrazovanje.

- To nije prebacivanje loptice. Ako je neko velikodušno dao dve godine, neka neko sada traži izveštaj za te dve godine - kaže ministar i navodi da je on tada bio protiv toga da se rok produži na dve godine.

- Bio sam izmoljen peticijama, na isti način se sve dešavalo i tada su me ubedili da ima veliki broj studenata, da svima fali samo još par meseci, svima po dva ispita. Kad sam ja rekao i prihvatio da je godinu dana zaista onda dovoljan rok, tada se išlo na skupštinu i skupštinski odbor, jer to telo je starije, tamo se donose odluke, i tamo se iskamčilo dve godine - kaže on i dodaje:

- Ko je tada bio velikodušan, mora i sada to da bude.

Ministar navodi da je od studenata tražio da mu tačno popišu koliko je takvih studenata, koliko ispita je ostalo da bi mogao da zna zbog koga zakon ponovo mora da se menja.

- Ovo je već viđeno, već je priča pričana i pre mene. Četiri puta je produžavano, niko neće ostati bez završenih studija, samo će promeniti model po Bolonji - kaže i dodaje da on stav neće menjati.

- Neću se buniti, to sam rekao ljudima iz SKONUS-a, ako se skupštinski odbor i Skupština za to opredeli. Tamo se zakoni donose, ja ću uredno sesti u klupu i reći stav taj i taj. Neću se inatiti, neću opstruisati, ali ovaj stav sam jasno rekao i svima - rekao je ministar.

Koliko je broj studenata koji su fakultete upisali po starom program nije poznat. U SKONUS-u kažu da će taj broj biti poznat tek kada svaki fakultet dostavi podatke, ali ističu da je za sada iz online anketa poznato da je taj broj na nivou cele Srbije veći od 3.000.

- Verujem da se fakulteti neće oglušiti o ovaj problem i da će imati razumevanja i podržati naše studente. Ne postavlja se pitanje da li je SKONUS ove godine imao sluha i stao na stranu starih studenata, mi kao najviše predstavničko telo studenata u Srbiji uvek će biti na strani studenata - kaže potpredsednik SKONUS-a Dalibor Mirić.

U SKONUS-u smatraju da bi prelazak na novi studijski program stvorio probleme ovim studentima i otežao im završetak studija, pre svega zbog toga što novi studijski program predviđa nove ispite, a ne bi im se priznali oni stari, kaže Mirić.

On je najavio i da će SKONUS u skorijem periodu imati sastanak sa predstavnicima starih studenata i, kako kaže, zajednički pokusati da pronađu najbolje rešenje.

Izvor: Vebsajt Blic, 16.06.2018.
Naslov: Redakcija