Zastava Bosne i Hercegovine

REFORMA PRAVOSUĐA: Unapređenje sudskih postupaka kroz unapređenje uslova rada pravosudnih organa


Obezbeđivanje boljih smeštajnih uslova u pravosudnoj infrastrukturi jedan je od načina za ubrzanje sudskih postupaka, izjavila je ministarka pravde, Nela Kuburović.

Napomenula je da se dosta toga radi i na unapređenju pravosudnog informacionog sistema, tako da danas postoji mogućnost razmene podataka između sudova i drugih državnih organa u realnom vremenskom periodu, odnosno jednim klikom može se doći do podataka za koje se prethodnih godina čekalo i po nekoliko meseci.

S druge strane, kroz izmene procesnih zakona, kroz novu normativnu delatnost, pokušavamo da unapredimo sudske postupke, objasnila je ona i kao dobar primer toga navela da je Ministarstvo pravde početkom godine objavilo konkurs za prijem 160 novih pripravnika.

Istovremeno, Kuburović je objasnila da su zadovoljni građani prvenstveni cilj reformi pravosuđa, a najveći izazov ove godine svakako su ustavne promene.

Tokom nedelje, kako je najavila, dobićemo mišljenje Venecijanske komisije, nakon čega Ministarstvo pravde dalje nastavlja sa reformskim procesom u izradi ustavnih amandmana.

Ona je podvukla da ustavni amandmani upravo treba da budu temelj za donošenje novih pravosudnih zakona koji se odnose organizaciju pravosuđa i koji treba da budu temelj stvaranja nezavisnijeg sudstva i autonomnijeg tužilaštva u Srbiji.

Izvor: Vebsajt Vlade, 15.06.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija