Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NARODNA SKUPšTINA RS: SEDNICA ODBORA ZA POLJOPRIVREDU, šUMARSTVO I VODOPRIVREDU - UPRAVA ZA AGRARNA PLAćANJA BIćE PRETVORENA U POLJOPRIVREDNU BANKU SRBIJE, DOK ćE CENTRALA UPRAVE BITI PREMEšTENA IZ ŠAPCA U BEOGRAD


Na Sednici skupštinskog Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, održanoj 17. juna 2015. godine, ministarka poljoprivrede i zastite životne sredine, Snežana Bogosavljević-Bošković, najavila je da će Uprava za agrarna plaćanja postepeno biti pretvorena u Poljoprivrednu banku Srbije.

Centrala Uprave za agrarna plaćanja će biti prebačena iz Šapca u Beograd, zbog osnivanja banke i dogovora sa evropskim institucijama, koje finansijski podržavaju projekat, dok će filijala biti širom Srbije, navela je ministarka.

Ona je dodala da je već sada neophodno da u njoj budu zaposlena 103 stručnjaka, dok će ukupan broj zaposlenih biti 530.

Bogosavljević-Bošković je ponovo pozvala poljoprivrednike da osiguraju svoje poljoprivredno zamljište, kao i da naprave mreže za odbranu od grada, ali i dodala da se poljoprivrednici češto žale na osiguravajuće kuće sa kojima sklope ugovore o osiguranju i da ti problemi nastaju zbog neupućenosti poljoprivrednika.

Ona je istakla da će zato najverovatnije biti oformljena posebna radna grupa, sastavljena od nadležnih državnih institucija i ministarstava, kao i od predstavnika poljoprivrednika, koja će im pomoći da izaberu najbolju ponudu na tržištu osiguranja.

Ministarka je ukazala da na terenu ima dosta problema i zloupotreba po pitanju zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, istakavši da su ta pitanja u nadležnosti lokalnih samouprava i založila se da to ministarstvo dobije nadleženost da izdaje makar trećnu tih dozvola, kao što je to na primer slučaj u Mađarskoj, da ne bi dolazilo do zloupotreba.

Ministarka je istakla i da ima dosta zainteresovanih investitora iz Kine koji žele da investiraju u poljopriveredu u Srbiji, kao i koji žele da kupuju meso iz Srbije za kinesko tržište.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 17.06.2015.