Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O LOKALNOJ SAMOUPRAVI: LOKALNE SAMOUPRAVE DOBIJAJU SLUżBENIKE ZA EVROINTEGRACIJE, KOJI ćE PRATITI TOK EVROPSKIH INTEGRACIJA I KOORDINIRATI POVEZANE AKTIVNOSTI


Lokalne samouprave u Srbiji imaće službenike koji će pratiti tok evropskih integracija i koordinirati povezane aktivnosti, izjavila je šefica pregovaračkog tima Vlade Srbije, Tanja Miščević.

Ona je na Forumu "Uticaj procesa pristupanja EU na lokalne samouprave u Srbiji" rekla da se u Predlogu zakona o izmenama i dopunama zakona o lokalnoj samoupravi nalazi i ideja da lokalne samouprave imaju službenike koji će biti zaduženi za evropske integracije i da se nada da će to biti sprovedeno i u praksi.

Miščević je rekla da će zakoni koje će Srbija usvajati biti obaveza i na centralnom nivou i na lokalnom nivou, te da će opštine i gradovi imati dosta posla i izazova u raznim oblastima, kao što su poljoprivreda, regionalni razvoj, politika zapošljavanja, životna sredina, javno informisanje, javne nabavke.

Miščević je istakla da je značajna pomoć Stalne konferencije gradova i opština SKGO u pripremi procene mogućih rokova za primenu propisa i troškova usklađivanja, što je korišćeno tokom analitičkog pregleda stanja - skrininga, a sada će dobiti još više na značaju.

ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije, Jadranka Joksimović, rekla je da je u pripremi pregovaračkih pozicija Srbije, u kojima se predlažu rokovi za primenu propisa, izuzetno važno mišljenje i analiza lokalne samouprave o mogućnostima za sprovođenje preuzetih obaveza.

Ona je navela da bi trebalo period pristupanja iskoristiti za jačanje kapaciteta za korišćenje evropskih fondova, da se ne bi dogodilo da Srbija po pristupanju ne bude u stanju da povuče znatno veća sredstva.

Za lokalne samouprave će biti posebno važno da se prireme za korišćenje fonda za poljoprivredu IPARD za koji su planirani prvi pozivi sledeće godine, rekla je Joksimović i dodala da je za sledeću godinu planirano 10 miliona evra, a do kraja 2020. godine 175 miliona evra.

Izvor: Vebsajt N1info, 17.06.2015.