Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

Transparentnost Srbija: Ne postoji razlog za odlaganje objavljivanja ugovora Vlade Srbije i kompanije "Igl hils"


Nevladina organizacija Transparentnost Srbija (TS) ocenila je da ne postoji razlog za odlaganje objavljivanja ugovora Vlade Srbije i kompanije "Igl hils".

Kako se navodi u saopštenju, nova najava, koja stiže od direktora (još uvek državnog) preduzeća "Beograd na vodi", Nikole Nedeljkovića, postavlja novi rok i novi uslov za objavljivanje ugovora, odnosno sada se kao uslov postavlja odobrenje Komisije za kontrolu državne pomoći.

"Nedeljković, je rekao da će 'ugovor za mesec dana postati pravosnažan, što je i uslov da bude objavljen'. Ova izjava je tačna jedino ako je sa 'Igl hilsom' ugovoreno da se ugovor ne objavljuje do momenta dok se više ne može osporiti njegova pravna valjanost. Ne postoji nikakva zakonska prepreka da se potpisani ugovor objavi pre pravnosnažnosti", ističe TS, koja je deo organizacije za borbu protiv korupcije Transpareransi internešnel.

Podseća se da je Prilikom potpisivanja ugovora u maju 2015, gradonačelnik Beograda, Siniša Mali, saopštio da će ugovor biti objavljen kada ga odobri Komisija za zaštitu konkurencije, ali se ističe da ugovoru o ulaganju u preduzeće "Beograd na vodi" nije objavljen iako je ta komisija pre oko tri nedelje odobrila ugovor.

Navodi se i da je Nedeljković naveo i da je "zadatak Komisije za kontrolu državne pomoći Ministarstva finansija da utvrdi postoji li u ovom slučaju pomoć države i da li se njome narušava konkurentnost drugih pravnih subjekata u toj delatnosti", ističuči da je "stanovište preduzeća na čijem je čelu je da u tom projektu nema državne pomoći".

U pokušaju da objasni zbog čega to nije državna pomoć, istakla je Transparentnost Srbija, Nedeljković je uneo dodatnu konfuziju kada je rekao da "država uzima kredit od arapskog partnera od 130 miliona evra", ali da to "nije pomoć države, jer ona uzima kredit po komercijalnim uslovima".

"Konfuzija je prvo oko toga ko uzima kredit - preduzeće 'Beograd na vodi' (kako je ranije saopšteno) ili država Srbija. Drugo, ako država Srbija novac daje preduzeću 'Beograd na vodi', to jeste državna pomoć, bilo koje da je poreklo tog novca (porez, donacija, kredit od komercijalnim ili nekomercijalnim uslovima)", ističe Transparentnost Srbija.

Izvor: Vebsajt Beta, 17.06.2015.