Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

Fiskalni Savet: Nema prostora za povećanje plata i penzija u trogodišnjem periodu fiskalne konsolidacije


Predsednik Fiskalnog saveta, Pavle Petrović, izjavio je da još uvek nema ekonomskog opravdanja za povećanje plata i penzija, i to ne samo ove godine, već u trogodišnjem periodu fiskalne konsolidacije.

"Ukoliko bi se plate i penzije vratile na nivo pre umanjenja i deficit bi se vratio na nivo od oko 6,5 odsto BDP-a iz 2014. godine što bi značilo da konsolidacije nije ni bilo", naveo je Petrović.

On je objasnio da je smanjenje plata i penzija u ovoj godini donelo najveće uštede, i to oko 1,5 odsto BDP-a.

Petrović je rekao da bi fiskalni deficit u ovoj godini mogao biti i nešto ispod pet odsto BDP-a, što je osetno manje smanjenje u odnosu na prethodnu godinu i, kako je precizirao, "odličan rezultat".

Moguće je, kako je naveo, da deficit u ovoj godini bude i ispod četiri odsto, što, istakao je, nikako ne bi bilo poželjno jer bi značilo manje javne investicije.

Petrović je naveo da se javne investicije izvršavaju sporije od plana i to za jednu trećinu u prva četiri meseca.

Ako se tim tempom nastavi do kraja godine, Petrović smatra da bi uštede u budžetu po osnovu javnih investicija bile jedan odsto BDP-a.

"To bi bilo veoma loše, jer je infrastruktura u Srbiji slaba i usporava rast, a ulaganje u javne investicije je jedina aktivnost koja može da podstakne privredni rast", rekao je on.

Govoreći o otpuštanjima u budžetskom sektoru, on je rekao da je potrebno da se ove godine realizuje najava Vlade o otpuštanju devet hiljada zaposlenih, a da ta dinamika bude nastavljena i u sledećoj godini kada bi fond plata trebalo smanjiti za pet odsto.

"Ako ne bi bilo otpuštanja u ovoj godini, onda bi se u 2016. fond plata umesto pet morao smanjiti 10 odsto", poručio je Petrović navodeći da bi to otežalo situaciju, te istakao da bi već u septembru moralo da se krene sa programom otpuštanja 9.000 zaposlenih.

Svi ovi pozitivni rezultati međutim, kako je ukazao, ne daju prostor za povećanje plata i penzija u trogodišnjem periodu, ali ni za smanjenje PDV-a, niti drugih poreskih stopa.

On je rekao da se fiskalni planovi za 2015. uspešno ostvaruju, nešto bolje od plana, ali da se još čeka otpočinjanje reformi koje su ključne za trajno ozdravljenje finansija.

Petrović je ukazao da u ovoj godini nije realno očekivati privredni rast, da još nije poznato po kojoj dinamici će se obaviti racionalizacija zaposlenih u javnom sektoru i da izdvajanja na kamate rastu.

Takođe, Petrović je ocenio da nije izvesno ni kojom dinamikom će se sprovoditi reforme u javnim preduzećima, te da je mnogo razloga zbog kojih nije vreme za povećanje plata i penzija. 

Izvor: Vebsajt Tanjug, 17.06.2015.