Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O VISOKOM SAVETU TUŽILAŠTVA: Branko Stamenković izabran za predsednika VST


Posebni tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković izabran je za novog predsednika Visokog saveta tužilaštva (VST), koji je pre donošenja seta pravosudnih zakona nosio naziv Državno veće tužilaca (DVT). Stamenković je izborni član VST iz reda javnih tužilaca. Od 2017. godine je zamenik republičkog javnog tužioca, a na funkciji tužioca za visokotehnološki kriminal nalazi se od 2010. Prethodno je radio u Drugom osnovnom tužilaštvu u Beogradu.

Do sada je na čelu VST (odnosno ranije DVT) bila, po položaju republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac, a novim zakonskim odredbama, predsednik VST bira se među članovima ovog tela iz rada javnih tužilaca, na mandat od pet godina.

Stamenković je izabran na sednici VST održanoj 13. maja, a za potpredsednika ovog tela dr Miroslav Đorđević, koji je novi izborni član, iz reda istaknutih pravnika, koje bira Narodna skupština, takođe na mandat od pet godina. Dr Đorđević bio je član radne grupe za izmene Ustava i seta tužilačkih zakona.

Narodna skupština je, podsetimo, u aprilu birala po četiri člana Visokog saveta sudstva (VSS) i Visokog saveta tužilaštva, ali predloženi kandidati, osim jednog, nisu dobili neophodnu većinu glasova narodnih poslanika, pa je u skladu sa zakonom osnovana posebna petočlana komisija, koja je 8. maja za članove VST iz redova istaknutih pravnika izabrala dr Miroslava Đorđevića, zatim novosadskog advokata Predraga Ćetkovića, dr Vladimira Simića, člana Upravnog odbora Pravosudne akademije, i Jelenu Glušicu, službenicu Bezbednosno-informativne agencije.

Za člana VSS iz redova istaknutih pravnika Narodna skupština izabrala je advokata Aleksandra Popovića, a petočlana komisija izabrala je još tri člana - dr Jelenu Vučković, profesorku Pravnog fakulteta u Kragujevcu, dr Nikolu Bodirogu, profesora Pravnog fakulteta u Beogradu i advokata iz Beograda Srđana Stefanovića.

Izborom istaknutih pravnika u VSS i VST stekli su se uslovi da ova dva tela počnu sa radom po novim pravosudnim zakonima.

VSS će izabrati novog predsednika i potpredsednika na sednici koja je zakazana za 18. maj. Dosadašnja predsednica VSS je, po položaju, predsednica Vrhovnog suda, sudija Jasmina Vasović.

Dosadašnji Vrhovni kasacioni sud je 11. maja nastavio sa radom kao Vrhovni sud, nakon konstituisanja VSS u skladu sa Zakonom o uređenju sudova ("Sl. glasnik RS", br. 10/2023).

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Politika, Aleksandra Petrović, 16.05.2023.
Naslov: Redakcija