Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UGOVOR O OSIGURANJU KREDITA: Od neželjenih situacija obezbeđeno jedva jedan odsto bankarskih pozajmica


Nije obavezno, ali bankari uvek preporučuju svojim klijentima, da uz kredit odaberu i neki paket osiguranja. Mlađima savetuju pokriće u slučaju gubitka posla, a starijima životno osiguranje. Statistika, međutim, pokazuje da ni jedan odsto svih kredita nije zaštićen od neželjenih situacija, a 3,3 odsto dužnika ima problem sa otplatom, kasni do 60 dana.

Prema podacima kojima raspolaže Narodna banka Srbije, prošle godine su zaključena 109.563 ugovora o osiguranju kredita i ugovorena premija osiguranja u ukupnom iznosu od oko 1,2 milijarde dinara. Najveći broj zaključenih ugovora o osiguranju kredita, više od 94 odsto, odnosi se na odobrene potrošačke pozajmice.

Prema rečima Vladana Vasića, generalnog sekretara Udruženja banaka Srbije, preporučuje se klijentima da za nekoliko stotina dinara ili nekoliko desetina evra, u zavisnosti od vrste i veličine kredita, osiguraju pozajmicu od neželjenih situacija. U proseku, polise koštaju od tri do sedam odsto rate kredita. Visina premije, međutim, zavisi i od toga koliki rizik pokriva.

- Iskustvo pokazuje da su stariji klijenti najrevnosniji i da gotovo uvek pozajmice pokrivaju osiguranjem, jer ne žele da ako im se nešto dogodi, svojim naslednicima ostave opterećenje - kaže Vasić. - Banke će na osnovu procene ponuditi nekoliko paketa osiguranja kredita kuća sa kojima sarađuju. Klijent može, ako nije zadovoljan ponudom, i sam da pronađe odgovarajuću varijantu druge osiguravajuće kuće.

Kako kaže, uz stambene kredite praktikuje se životno osiguranje, dok zaposleni često biraju osiguranje u slučaju gubitka posla, koje im može pokriti od šest do dvanaest rata. U proseku, stambeni kredit u Srbiji iznosi 32.000 evra i otplaćuje se 10 do 15 godina, a gotovinski krediti su najčešće od 100.000 do pola miliona dinara i ograničeni su na pet godina.

Pojedine banke, u aranžmanima sa osiguravajućim kućama, svojim klijentima nude besplatne polise. Druge ih uračunavaju u trošak obrade kredita ili kamatu. Ima i onih koji ih naplaćuju mesečno, uz ratu kredita ili traže da se izmire jednokratno. U praksi ovaj dodatak na ratu garantuje da će osiguravač banci pokriti od 3 do 12 rata. Većina banaka osiguranje od gubitka posla nudi uz sredonjoročne, gotovinske, refinansirajuće, retko i uz stambene kredite. Uobičajeno je da se uz pozajmice za motorna vozila zaključuje osiguranje motornih vozila.

Ako ostanu bez posla, klijenti u roku od 30 dana po prestanku rada imaju obavezu da se jave na biro. Sa potvrdom o nezaposlenosti, koju izdaje NSZ, kao i ostalom potrebnom dokumentacijom, odlaze u banku, kako bi njihove rate preuzelo osiguranje. Zaključivanje ugovora o osiguranju nije obavezno uz svaki kredit, osim u slučaju kada je to sredstvo obezbeđenja kreditnog plasmana banke.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Novosti, B. Ca., 16.05.2022.
Naslov: Redakcija