Zastava Bosne i Hercegovine

UDRUŽENJE ZAŠTITNIK PREDUZETNIKA I PRIVREDNIKA: Kazne nesrazmerne prekršajima


Udruženje "Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije" saopštilo je da su privrednici sa domaćim kapitalom, koji pune budžet, potpuno degradirani i ovih dana često i za najmanji prekršaj kažnjavani novčanim kaznama od po 300.000 dinara.

"Domaći privrednici koji su uredno registrovani, rade legalno i pune budžet potpuno su degradirani i sve češće i za najmanji prekršaj izriču im se kazne od po 300.000 dinara", rekla je zastupnica tog udruženja Milena Amon.

Dodala je da se te kazne izriču zbog nekih nepravilnosti kod antiepidemijskih mera kao što je nepostojanje dezo barijere do nekih ‘tehničkih’ nedostatka oko depozita za vraćanje kusura.

Kazne su, prema njenim rečima, nesrazmerne prekršajima i "zatvaraju živi biznis".

Dodaje se "da smo svedoci dvostrukih aršina jer se država prema domaćim privrednicima ponaša represivno dok su postupci i efikasna administrativna usluga namenjeni isključivo stranim investitorima".

Ističe se da je dodatna otežavajuća okolnost "ogromno crno tržište koje neefikasan državni aparat ni na koji način ne suzbija".

Navedeno je i da neregistrovani subjekti koji neometano trguju "na crno" i ne pune budžet plaćaju mandatnu kaznu od 5.000 dinara "pa je takav vid poslovanja veoma isplativ".

"Setom zakona, Zakonom o fiskalizaciji, Zakonom o elektronskim fakturama i Zakonom o arhivskoj građi koji su doneti na brzinu dodatno će se opteretiti poslovanje legalno registrovanih privrednih subjekata jer i oni predviđaju drakonske kazne za svaki prekršaj", navodi se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt Danas, 13.05.2021.
Naslov: Redakcija