Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UPRAVA ZA IZVRŠENJE KRIVIČNIH SANKCIJA: Dozvoljene posete osuđenicima i pritvorenicima, ali uz striktnu primenu zaštitnih mera za sprečavanje širenja virusa korona


Posete pritvorenicima i osuđenicima u srpskim zatvorima ponovo su moguće uz striktnu primenu zaštitnih mera za sprečavanje širenja virusa korona u penalnim ustanovama, dok do daljeg ostaju zabranjene posete Specijalnoj zatvorskoj bolnici.

Posete advokata neće biti ograničene vremenski, dok će svi ostali posetioci, samo po jedan u poseti, moći da se zadržavaju do 30 minuta, rečeno je u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Svim posetiocima će se meriti temperatura pre ulaska u ustanovu, biće obavezan prolazak kroz dezo barijere, dezinfekcija ruka, uz obavezno korišćenje zaštitnih maski i rukavica.

Za lišene slobode kojima se dolazi u posetu, osim ovih vrsta zaštite, biće obezbeđeni i viziri.

Tokom posete moraće da se poštuje preporučena distanca i neće biti dozvoljen neposredni fizički kontakt između sagovornika.

Uprava ukazuje da posete advokata u svim zavodima mogu da se realizuju u skladu sa zakonom bez dodatnih ograničenja, ali uz striktnu primenu mera bezbednosti, gore navedenih.

Sprovođenje lišenih slobode biće takođe obavljani uz mere zaštite što znači da će pripadnici Službe obezbeđenja i lica lišena slobode koristiti zaštitnu opremu koju će prilikom povratka u ustanovu na bezbedan način da skinu, a pre ulaska u ustanovu proći će dezo barijeru i izvršiće dezinfekciju ruku, navodi Uprava.

Sva novoprimljena lica u zavodima i dalje će biti izdvojena u manjim sobama u periodu od dve nedelje kada će biti pod pojačanim zdravstvenim nadzorom, što je jedna od mera koja je na snazi od 11. marta 2020. godine.

Svaki zavod će i dalje nastaviti da redovno proverava telesnu temperaturu beskontaktnim toplomerima svim zaposlenima koji dolaze u smenu, kao svim drugim licima koja po bilo kom drugom osnovu dolaze u ustanove, a licima kod kojih bude ustanovljena povišena telesna temperatura neće biti dozvoljen ulazak u ustanovu.

U svim slučajevima sumnje na infekciju kako zaposlenih tako i lica lišenih slobode zavodi će odmah kontaktirati epidemiološku službu Zavoda za zaštitu zdravlja u mestima matične ustanove.

U svim zavodima se takođe nastavlja sa primenom preporuka Instituta za javno zdravlje u vezi sa pojačanim merama higijene koje se odnose na što češće pranje ruku, pranje podova, dezinfekciju opreme, radnih površina, što češće provetravanje prostorija i produženi boravak lica lišenih slobode na svežem vazduhu.

Izvor: Vebsajt Politika, 12.05.2020.
Naslov: Redakcija