Zastava Bosne i Hercegovine

UBUDUĆE VIŠI STANDARD ZA LICENCIRANJE DOMOVA ZA STARE


Domovi za stare ubuduće će morati da ispune viši standard za dobijanje licence, a kako će to tačno izgledati znaće se kada bude završena analiza koja se radi sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Đorđević je istakao da će se raditi na unapređenju sistema socijalne zaštite, posebno kada su u pitanju ustanove za smeštaj.

On je ukazao na to da u sistemu socijalne zaštite ima 22.500 korisnika, a da je tokom epidemije koronavirusa zaraženo 546 korisnika.

Prema njegovim rečima, od samog početka preduzete su sve mere kako bi se zaštitila najstarija kategorija stanovništva, s tim što o propustima u domovima za stare u Nišu istražni organi treba da utvrde kako je došlo do toga.

Ministar je najavio da će se mere popuštati u domovima za nezbrinutu decu, te će oni moći da izlaze i da se kreću van ustanove, ali kada su u pitanju najstariji sugrađani država će biti mnogo rigoroznija.

Đorđević je rekao da će biti doneta uredba o minimalnim merama zaštite koje svaki poslodavac mora da preduzme, navodeći da će zaposleni moći da prijavi svako kršenje te uredbe inspekciji rada na telefon 0800 300 307 ili preko sajta resornog ministarstva.

Prema njegovim rečima, počela je sa radom i e-stranica na sajtu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, gde će svaki radnik moći da se informiše o svojim pravima.

Đorđević je podsetio na to da su lekari, policajci, vojnici i drugi koji su se zarazili na radnom mestu dok su brinuli o obolelima o COVID-19 tokom vanrednog stanja imali pravo na 100 odsto plate tokom bolovanja, umesto 65 odsto.

Izvor: Vebsajt Vlade, 13.05.2020.
Naslov: Redakcija