Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OD 2021. GODINE ELEKTRONSKI PRIJEM DOKUMENTACIJE U KATASTRU


Šalter sale Republičkog geodetskog zavoda za prijem dokumentacije trebalo bi da nestanu iz katastra 1. januara 2021. godine, saopštio je RGZ.

Tokom vanrednog stanja bile su zatvorene šalter sale katastara i to je moglo, prema rečima nadležnih u RGZ, da izazove zabunu u vezi sa dostavljanjem dokumentacije, jer mnogi građani još nisu upoznati sa tim da je poslove u vezi sa nepokretnostima moguće završiti u kancelarijama profesionalnih korisnika bez dolaska u katastar.

Kao primer navode da ukoliko se sklapa kupoprodajni ugovor zahtev katastru podnosi notar.

Ako se radi deoba parcele zahtev će, u ime stranke, katastru digitalno podneti geodetska organizacija, banke putem eŠaltera pribavljaju podatke potrebne za odobravanje kredita klijentima, a u slučaju potrebe da se reši neki pravni problem stranke se obraćaju registrovanim advokatskim kancelarijama.

Profesionalni korisnici su, inače, notari, geodetske organizacije, advokati, banke, sudovi, javni beležnici, lokalne samouprave, poreska uprava, agencija za restituciju, centri za socijalni rad i drugi državni organi.

Na ovaj način je katastrima od početka vanrednog stanja putem eŠaltera podneto 24.385 zahteva.

"Šalter sale kakve su nam tradicionalno poznate trebalo bi da nestanu iz katastra 1. januara 2021. godine. Situacija sa koronavirusom samo nas je prisilila da nekih 8 do 9 meseci pre roka pređemo u potpunosti na digitalnu komunikaciju. Na neki način, ovaj period nam je bio test za digitalni način poslovanja koji nas očekuje od sledeće godine", kažu u RGZ.

Od prošlog ponedeljka su ponovo otvoreni svi šalteri u pisarnicama katastara u Srbiji, a zbog primene mera distanciranja obavezno je zakazati termin preko aplikacije eZakazivanje na sajtu RGZ-a.

Zakazivanje se može obaviti i telefonom pozivom prema Info centru RGZ-a.

Iz RGZ-a podsećaju da su tokom 7 nedelja trajanja vanrednog stanja ostvarene 5.343 kupoprodaje nepokretnosti, a katastru su te ugovore dostavili javni beležnici putem eŠaltera.

Obim tržišta nepokretnosti se smanjio za 70 odsto u odnosu na period pre vanrednog stanja uvedenog zbog korona virusa.

"Treba istaći da tokom vanrednog stanja nije došlo do smanjenja cena nepokretnosti, ali je smanjena bila kupovina za keš".

Za vreme vanrednog stanja više su se kupovali stanovi, a manje poljoprivredno i građevinsko zemljište.

Do kraja aprila, kažu u RGZ, tržište nepokretnosti svakodnevno je blago opadalo, a potom je krenuo blagi rast u broju ostvarenih kupoprodajnih ugovora i oporavak tržišta:

"S obzirom na to da će u narednom periodu svakako doći do većeg prometa nepokretnosti apelujemo na građane da budu oprezni pri izboru posrednika u prometu nepokretnosti i da se ne oslanjaju na informacije koje dobijaju od posrednika u prometu, već da se, u što je moguće većoj meri, informišu o željenoj nekretnini na sajtu RGZ-a, a ukoliko im je potrebna stručna pravna ili geodetska pomoć, trebalo bi da je potraže kod javnih beležnika, advokata ili geodetskih organizacija".

Izvor: Vebsajt RTV, 13.05.2020.
Naslov: Redakcija