Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O USLOVIMA I NAČINU SPROVOĐENJA SUBVENCIONISANE KUPOVINE NOVIH VOZILA KOJA IMAJU ISKLJUČIVO ELEKTRIČNI POGON, KAO I VOZILA KOJA UZ MOTOR SA UNUTRAŠNJIM SAGOREVANJEM POKREĆE I ELEKTRIČNI POGON (HIBRIDNI POGON): Počela dodela subvencija. Za kupovinu eko-automobila građani mogu da dobiju do 5.000 evra, a motora od 250 do 500 evra


Ministarstvo životne sredine počelo je da dodeljuje subvencije za eko-vozila i motore. Do sada je pristiglo osam prijava, od kojih je šest ispravno, a kod ostalih će biti dopunjena dokumentacija. Država je za ove podsticaje odvojila milion evra. Za kupovinu eko-automobila građani mogu da dobiju do 5.000 evra, a motori od 250 do 500 evra.

- Imali smo već prvu komisiju za električna i hibridna vozila i najbitnije je da smo počeli sa ovim subvencijama - rekao je Goran Trivan, ministar životne sredine. - Izbijanje pandemije je malo usporilo sve, ali mislim da je sada ovo dobar početak. Nama je u interesu da se novac koji je namenjen za to i potroši. Isplaćivaćemo onim redom kako se ljudi budu prijavljivali.

Uredba o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih vozila koja imaju isključivo električni pogon, kao i vozila koja uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem pokreće i električni pogon (hibridni pogon) ("Sl. glasnik RS", br. 27/2020), stupila je na snagu 21. marta. I od tog dana, svi građani mogu da se prijave za subvenciju. Ko god od građana bude dobio zeleno svetlo od konkursne komisije, može da pazari auto. Tek sa papirima da je vozilo kupljeno, novac leže na njegov račun.

I dok će za eko-automobile subvencija biti 5.000 evra, Ministarstvo životne sredine će za hibridna vozila da daje, u zavisnosti od vrste - 2.500 i 3.500 evra. Inače, ovom Uredbom neposredno se podstiče korišćenje ekološki prihvatljivog vida transporta, kako bi se, bar delimično, poboljšao kvalitet vazduha.

Prema rečima ministra Trivana, razmišlja se čak i kako da se podstakne vožnja automobila na gas. Kako je objasnio, subvencije za eko-vozila su važne, ali je od suštinskog značaja da se ozbiljno razmišlja o promeni vrste goriva u automobilima, kako bi se smanjilo zagađenje životne sredine.

- Raspitujemo se sada koliko koštaju ti uređaji i kako bismo mogli da damo subvencije za to - naveo je Trivan. - Vozila na gas mnogo manje zagađuju, a smanjuju i trošenje novca za gorivo. Želimo da stupimo u kontakt i sa "Fijatom" u Srbiji, jer su oni nekada proizvodili automobile koji su imali fabrički ugrađen aparat za gas.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Subin, 13.05.2020.
Naslov: Redakcija