Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ELEKTRONSKIM MEDIJIMA: Predlaže se obaveza odloženog emitovanja rijaliti programa. Odgovornost emitera definiše se i kroz obavezu najmanje po pola sata kulturnog, naučnog, dokumentarnog i programa za decu


Dvadesetčetvoročasovni život pred televizijskim kamerama prepun drame, nasilja, govora mržnje i eksplicitnih neprimerenih scena – uskoro bi mogao da se ograniči.

Inicijativu da se rijaliti program emituje isključivo od 23.00 do 6.00, a u preostalom vremenu ne više od tri sata, podržalo je više od 40.000 građana. Zeleno svetlo za to dao je i Skupštinski odbor za kulturu.

"Istovremeno Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o elektronskim medijima uvodi i nešto što se zove obaveza odloženog emitovanja rijaliti programa. Vi ako imate u dnevnim terminima direktno emitovanje rijaliti programa naravno da ne možete nikog da zaštitite od nasilja, ako imamo odloženo emitovanje od pola sata, onda zaista emiteri imaju odgovornost", navodi Savo Manojlović ispred Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti.

Odgovornost emitera u tom predlogu definiše se i kroz obavezu - najmanje po pola sata kulturnog, naučnog, dokumentarnog i programa za decu.

"Ne možete da dobijete nacionalnu frekvenciju, a proizvoditi samo rijaliti program. To je kao da dobijete koncesiju na park - obavezu da održavate drveće i imate pravo na kokice i jedan kafić, a vi sve to porušite i kažete ja sam to dobio na 100 godina i tu izgradite tržni centar sa kazinom. Mi smo podnosili više prijava, skoro nijednom nismo dobili odgovore ili u dva slučajeva su to bili odgovori gde REM ipak ne koristi sve svoje mehanizme", ukazuje Manojlović.

U REM-u inicijativa da se emitovanje rijalitija ograniči nije stigla do stola. Predlog dva člana tog tela da se to pitanje uvrsti na dnevni red, završen je rezultatom pet prema četiri u korist rijalitija.

"Mi smo unutar samog REM-a pokrenuli inicijativu, koja ne podrazumeva ona tri sata u toku dana koja UZUZ-ova inicijativa ima, a u potpunosti je zasnovana na postojećim pravnim dokumentima. Ovi dokumenti koji trenutno postoje u potpunosti regulišu tu materiju, nije potrebno ništa novo. Ali je možda ova inicijativa nešto kada bude unelo izmene u zakon, samim tim potpuni razjasni situaciju i neće biti mesta za različite interpretacije", navodi Slobodan Cvejić, član Saveta REM-a.

Sud o inicijativi daće narodni poslanici, ali samo ukoliko pre toga dobije pozitivno mišljenje Vlade. Put do plenuma će, kažu u resornom ministarstvu, biti dug.

"Ministarstvo smatra da nije racionalno menjati samo taj deo zakona, već da odmah po završetku rada radne grupe za Medijsku strategiju, mi u drugoj polovini godine preduzmemo izmene i dopune sva tri zakonskog teksta i da onda taj predlog, inicijativu uzmemo ozbiljno u obzir, bude na stolu, a o njemu odluči radna grupa koju će ministarstvo osnovati", ukazuje Aleksandar Gajović, državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja.

Kako bi zaštitili maloletnike od sadržaja koji se mogu videti u rijaliti programima, u Crnoj Gori su ih stavili pod šifru. U susednoj BiH takav sadržaj se emituje samo posle ponoći do 6.00 ujutru, dok u Hrvatskoj to nije posebno regulisano.

Izvor: Vebsajt RTS, Nikolina Rakić, 12.05.2020.
Naslov: Redakcija