Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NORMALIZACIJA RADA SUDOVA: Palata pravde i sud u Katanićevoj rade besprekorno, problema je bilo u parničnom sudu u Novom Beogradu


U Palati pravde sve je vraćeno u redovno stanje, osim što svi nose maske i rukavice. Suđenja se održavaju po utvrđenom rasporedu, stranke ispred šaltera održavaju rastojanje od dva metra, a na ulazu je takozvana dezo-barijera.

U nedavno renoviranoj zgradi rade Viši sud i tužilaštvo i krivično odeljenje Drugog osnovnog suda i Drugo osnovno tužilaštvo, a posebna odeljenja za organizovani kriminal i ratne zločine takođe se vraćaju redovnim poslovima u Ustaničkoj ulici.

Portparol Višeg suda u Beogradu Tatjana Tešić naglašava da se svi zaposleni i stranke ponašaju u skladu sa pravilima i da na hodnicima nema gužve, jer Palata pravde na svakom spratu ima dovoljno prostora.

Kontrolu upotrebe zaštitne opreme obavlja pravosudna straža prilikom prolaska stranaka kroz postavljenu dezo-barijeru. Redovno se vrši horizontalna i vertikalna dezinfekcija obe sudske zgrade, a šalter-sale uredno rade, dok se putem vidno označenih polja za stopala na podu obezbeđuje preporučena socijalna distanca između građana koji čekaju u redu za prijem – kaže Tatjana Tešić.

Kroz istu proceduru zaštite od virusa prolaze i pritvorenici, s tim što se njima pri ulasku u zgradu suda meri temperatura beskontaktnim toplomerom.

Od prvih jutarnjih časova u Palati pravde sve dobro funkcioniše, kako na ulazu, tako i na hodnicima. Postoji dezo-barijera, ne može da se uđe bez maske i rukavica a tu su i dezinfekciona sredstva. I advokati i stranke poštuju sva pravila ponašanja. Sve se odvija normalno, a jedino je neobično što gde god se okrenete oko sebe vidite ljude sa maskama – kaže Jugoslav Tintor, predsednik Advokatske komore Beograda, koji je bio učesnik na jednom suđenju.

Njegov je utisak da svi paze na "socijalnu distancu", kako na hodnicima, tako i u sudnici, gde ima dovoljno mesta da sudija, zapisničar, zamenik tužioca, okrivljeni i advokat budu udaljeni jedni od drugih. Svi govore sa maskama na licu i dobro se čuju.

Advokat Ivan Simić imao je ročišta u sudu u Katanićevoj ulici gde se sve, kako kaže, odvija u najboljem redu.

Pisarnica Drugog osnovnog suda funkcioniše besprekorno. Svi podnesci bili su združeni u predmetima i poslati drugoj strani. Svaki advokat može da ode i da se raspita za svoje predmete, pa zaključujem da je pisarnica i za vreme vanrednog stanja radila punom parom. Nema zaostatka u pogledu dostavljenih dokumenata, što je sve preduslov da se normalno održe suđenja koja su zakazana tokom ove nedelje – navodi Simić.

Takođe naglašava da svi nose maske i rukavice i poštuju pravila o distanci. Na ulazu u sud je sunđer za obuću koji je natopljen dezinfekcionim sredstvom.

Međutim, u parničnom odeljenju Prvog osnovnog suda, u zgradi bivšeg "Aeroinženjeringa" u Novom Beogradu, ima poteškoća.

Ako je ročište zakazano u podne, možete kao stranka u postupku da uđete u zgradu tek u 11.50, a na ulazu morate da pokažete poziv za suđenje – kaže Simić.

I advokat Slobodan Ružić navodi da rad suda u Novom Beogradu ne funkcioniše baš najbolje. Tek od devet sati ujutru mogu da uđu oni koji imaju da obave neki posao na šalterima, a za suđenja se čeka ispred zgrade.

Na ročišta vas puštaju samo deset minuta ranije, a sud nije veliki i sudnice su male, oko sedam-osam kvadrata tako da je veliki broj ljudi na malom prostoru i ne mogu da budu poštovana pravila o socijalnom distanciranju. Pritom klima ne radi, pa je toplo i zagušljivo. Kada imate masku – već za desetak minuta ne možete da dišete i skroz ste znojavi. Najavljeno je da će narednih dana temperatura biti i do 30 stepeni, pa ne znam kako će biti moguć rad u ovom sudu – kaže advokat Slobodan Ružić.

Izvor: Vebsajt Politika, Aleksandra Petrović, 13.05.2020.
Naslov: Redakcija