Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O PLANSKOM SISTEMU RS: Primena Zakona počinje 29. oktobra 2018. godine, do kada će biti doneta i neophodna podzakonska akta


Narodna skupština Republike Srbije usvojila je 19. aprila 2018. godine Zakon o planskom sistemu Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 30/2018 - dalje: Zakon).

U koordinaciji sa svim relevantnim institucijama i kroz široki konsultativni proces (državni organi, poslovni sektor, NVO i lokalne vlasti), koji je trajao tokom tri godine, Vlada je pripremila paket regulative koji uređuje planski sistem u Republici Srbiji (Predlog zakona o planskom sistemu Republike Srbije i dve uredbe Predlog uredbe o metodologiji za upravljanje javnim politikama i Predlog uredbe o metodologiji za izradu srednjoročnih planova organa državne uprave, koje će uslediti nakon usvajanja zakona.)

Cilj ovog Zakona i podzakonskih akata je uspostavljanje efikasnog, transparentnog, koordinisanog i realističnog sistema planiranja, koje pokriva sve ključne aspekte socijalne i ekonomske razvojne politike i regionalnog i prostornog razvoja, uz optimalno korišćenje budžetskih sredstava, obezbeđenje održivog rasta i razvoja Republike Srbije i sprovođenje procesa pristupanja Evropskoj uniji. Ovaj Zakon uvodi sistem odgovornosti za rezultate i stvara okvir za merenje efikasnosti rada u javnoj upravi.

Ključni elementi Zakona:

Povezivanje planiranja politika sa planiranjem budžeta: realističnije planiranje, prioritizacija – racionalnija upotreba resursa.

Osiguranje standarda kvaliteta kod planiranja i usaglašenosti i realističnosti sadržaja planova putem:

(a) obavezne analize kod odluka sa značajnim efektima,

(b) adekvatne konsultacije.

Obezbeđenje alata za upravljanje ostvarenjem ciljeva Vlade kroz upravljanje operativnim aktivnostima organa.

Akcenat na praćenju i izveštavanju kako bi se osiguralo sprovođenje javnih politika i ostvarenje postavljenih ciljeva.

Jasnija uloga i odgovornost institucija u centru Vlade u podršci Kabinetu Premijera u pogledu upravljanja i osiguranja kvaliteta i usklađenosti razvojnih odluka i sa njima povezanih propisa.

U toku je i izrada jedinstvenog tj. integralnog informacionog sistema za podršku planiranju i odlučivanju (sredstva obezbeđena iz sektorske budžetske podrške EU).

Do sada je sproveden određen broj obuka državnih službenika i svih zainteresovanih za kreiranje i sprovođenje javnih politika i analizu efekata propisa, a u narednom periodu predstoji veliki broj obuka na sve teme povezane sa primenom ovog Zakona (obezbeđena sredstva iz IPA projekta).

Ovi propisi treba da otklone sve uočene probleme postojećeg načina rada i dopune dobre elemente koje već imamo u državnoj upravi, povezavši ih u jedan sistem. Glavni postulati koje propisuje su – dobro razumevanje problema, analitičnost (ali srazmerna problemu i resursima), jasni i konkretni ciljevi, merljivost rezultata, usklađenost sa budžetom, participativnost i povezanost između planova i propisa koje će planovi tangirati.

Zakon će početi da se primenjuje 29. oktobra 2018. godine. U međuvremenu će biti doneta podzakonska akta, koja omogućavaju njegovu primenu.

Izvor: Vebsajt Sekretarijat za javne politike, 23.04.2018.
Naslov: Redakcija