Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O POSREDOVANJU U REŠAVANJU SPOROVA: Medijacijom do rasterećenja sudova i smanjenja troškova


U Srbiji se dosta radi na promociji medijacije i alternativnih načina rešavanja sporova, koji rasterećuju sudove i štede vreme, troškove i druge značajne resurse, izjavila je Ministarka pravde Nela Kuburović.

Ministarka je podsetila da je u našoj zemlji prvi Zakon o posredovanju - medijaciji ("Sl. glasnik RS", br. 18/2005) usvojen 2005. godine, a da je Zakon o arbitraži ("Sl. glasnik RS", br. 46/2006) usvojen godinu dana kasnije.

- Nakon 10 godina, još uvek postoji veliki prostor za podizanje svesti o mogućnostima koje medijacija pruža, radi poboljšanja prakse, kao i poboljšanja zakonodavnog okvira. Srbija je mala zemlja, ima sedam miliona stanovnika, više od dva miliona sudskih sporova u toku godine. To pokazuje koliko moramo da poboljšamo alternativne načine rešavanja sporova - naglasila je Kuburovićeva.

Ministarka je posebno istakla značaj inicijative Vrhovnog kasacionog suda, Visokog saveta sudstva i Ministarstva pravde, jer su te institucije izdale Zajedničke smernice za promociju medijacije u Republici Srbiji, kako bi ohrabrile sudove da usmere pažnju na organizaciju rada radi podrške posredovanju.

- Ostvarili smo veliki pomak u 2017. godini, jer smo, uz te smernice mali tri puta više slučajeva rešenih medijacijom, u odnosu na 2016. godinu. To i dalje nije dovoljno, jer, ukoliko uzmemo u obzir činjenicu da je to oko 100 slučajeva, a postoji oko dva miliona sudskih sporova - rekla je Kuburovićeva.

Izvor: Vebsajt Blic, 17.05.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija