Zastava Bosne i Hercegovine

POČEO SA RADOM VEB-PORTAL EPAPIR: Privrednici mogu da upute predloge i sugestije za izmenu administrativnih procedura koje im predstavljaju teškoće u poslovanju


U okviru projekta Vlade Republike Srbije ePapir – smanjenje administrativnog opterećenja privrede, od 15. maja 2018. godine je otvoren veb-portal ePapir na adresi: http://epapir.rsjp.gov.rs/ za aktivno učešće privrednika, kojima je projekat i namenjen, saopštio je Republički sekretarijat za javne politike.

Privrednici će moći da upute sve svoje predloge i sugestije za izmenu administrativnih procedura koje im predstavljaju teškoće u poslovanju. Dosad su 84 institucije javne uprave sa centralnog nivoa popisale 2.500 administrativnih postupaka. Privrednici imaju mogućnost da sugerišu koje postupke treba unaprediti, pojednostaviti ili ukinuti. Aktivno učešće privrede, posebno malih i srednjih preduzeća, zajedno sa državnom upravom, treba da doprinese boljim uslovima poslovanja kao krajnjem cilju projekta ePapir.

Krajnji cilj je da svi administrativni postupci budu optimizovani i da se obavljaju elektronskim putem "iz fotelje". Očekivani rezultati projekta do 2021. godine su uspostavljanje Registra svih administrativnih postupaka, optimizacija 500 najučestalijih i najskupljih postupaka, digitalizacija 100 postupaka za izdavanje dozvola i saglasnosti kao i da se administrativni troškovi privrede smanje za minimum 15 odsto.

Koordinator projekta je Republički sekretarijat za javne politike, a Ministarstvo privrede je predlagač zakonskog okvira za njegovo sprovođenje. Njegovu realizaciju su dosad finansijski podržali Fond za dobru upravu vlade Velike Britanije, Svetska banka, Evropska unija kroz IPA pretpristupne fondove i GIZ Nemačka organizacija za razvojnu saradnju.

Izvor: Vebsajt Danas, G. V., 15.05.2018.
Naslov: Redakcija