Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O ZDRAVSTVENOJ ISPRAVNOSTI DIJETETSKIH PROIZVODA: Uspostavljena Lista supstanci koje se ne smeju naći u dijetetskim proizvodima


Na predlog Privredne komore Srbije (PKS), Ministarstvo zdravlja formiralo je Radnu grupu za rešavanje neusaglašenosti u postupku sprovođenja Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda ("Sl. glasnik RS", br. 45/2010, 27/2011, 50/2012, 21/2015, 75/2015 i 7/2017), koju čine svih učesnici u postupku davanja mišljenja i analiza koje prethode upisu u registar dijetetskih proizvoda, kao i predstavnici privrede.

Osnovni problem Radna grupa vidi u regulativi koja daje previše prostora za različita tumačenja. Do donošenja novih pravilnika koji uređuju oblast dijetetskih proizvoda, članovi Radne grupe postigli su dogovor da se od strane Privredne komore Srbije poslednjeg dana u mesecu delegiraju trenutni problemi subjekata u poslovanju hranom u procesu dobijanja stručnog mišljenja i kategorizacije dijetetskog proizvoda.

Farmaceutski fakultet Univerziteta u Beogradu i Farmaceutski fakultet Univerziteta privredne akademije u Novom Sadu, uspostavili su listu supstanci koje se ne smeju naći u dijetetskim proizvodima, tzv. negativnu listu, koja će se po potrebi ažurirati. Sadržaj negativne liste postavljen je na internet stranici Privredne komore Srbije i može se pristupiti putem linka http://www.pks.rs/PrivredaSrbije.aspx?id=1804  - polje Negativna lista supstanci u dijetetskim proizvodima.

Postojeća regulativa koja uređuje oblast dijetetskih proizvoda ne pravi razliku između pakovanja proizvoda koji je proizveden u republici Srbiji i proizvoda koji se uvozi u Republiku Srbiju u stranom pakovanju.

Proizvod u stranom pakovanju mora da sadrži i tekst deklaracije na srpskom jeziku ali previše opšte formulacije u pravilnicima subjekte u poslovanju hranom mogu da dovedu u prekršaj zbog neadekvatnog tumačenja. U cilju otklanjanja ovih opasnosti Grupacija proizvođača, uvoznika i distributera dijetetskih suplemenata jedinstvena je u stavu da je potrebno pokrenuti inicijativu u cilju preciziranja podzakonskih akata.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 17.05.2018.
Naslov: Redakcija