Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O POSREDOVANJU U PROMETU I ZAKUPU NEPOKRETNOSTI: Agencije za nekretnine traže uvođenje identifikacionih kartica za agente, i izmenu Zakona koji bi omogućio upošljavanje agenata i mimo stalnog radnog odnosa što bi smanjilo rad na crno, povećalo poresku dobit za državu i sigurnost za kupce i prodavce


Tri godine od primene Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti ("Sl. glasnik RS", br. 95/2013 - dalje: Zakon), siva ekonomija u toj oblasti gotovo je prepolovljena, ali i dalje ima rada na crno. Zato Agencije za nekretnine traže uvođenje identifikacionih kartica za agente, i izmenu zakona koji bi omogućio upošljavanje agenata i mimo stalnog radnog odnosa što bi smanjilo rad na crno, povećalo poresku dobit za državu i sigurnost za kupce i prodavce. Nadležni posle ovih primedbi najavljuju izmene Zakona.

Oko 700 agenata koji imaju položen stručni ispit nisu prijavljeni, te se opravdano sumnja da oni rade na crno. Zbog toga posrednici traže da, kao u Sjedinjenim Američkim Državama, prijavljeni agenti dobiju identifikacione kartice.

"To je i ranije bila ideja, ali se od toga odustalo jer se mislilo da je to preoštro i komplikovano, ali mislimo da je u ovim okolnostima to mera koja neće koštati puno, a doprineće smanjenju rada na crno", rekao je Nenad Đorđević iz "Klaster nekretnina".

Od donošenja Zakona, u više od hiljadu kontrola agencija, tek oko sedam odsto njih bilo je u prekršajima, koji su odmah i otklonjeni, kažu tržišni inspektori.

"Možemo reći da se stanje u odnosu na period pre donošenja Zakona značajno popravilo. Smanjio se broj neregistrovanih privrednih subjekata koji mogu da se bave tom delatnošću, Zakon je propisao i neke obaveze prilikom oglašavanja", kaže direktor Republičke tržišne inspekcije Goran Macura.

Usvajanjem Zakona uređena je oblast trgovine nekretninama, ali na jesen predstoji još jedno "fino podešavanje" tog Zakona, kažu u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

"Da izvesne uočene probleme otklonimo a oni se odnose na proviziju koju naplaćuju posrednici, odnose se na prikupljanje statističkih podataka, na stručni ispit i još neke stvari", kaže državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Željko Stojanović.

Na osnovu predloga posrednika, kupaca i zakupaca nekretnina, radna grupa Ministarstva trgovine, sastaviće Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona koji treba da uđe u skupštinsku proceduru do kraja 2017. godine.

Izvor: Vebsajt RTS, Srđan Dimitrijević, 16.05.2017.
Naslov: Redakcija