Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USTAV RS: Ministarstvo pravde uskoro poziva na konsultacije o promeni Ustava, u delu koji se odnosi na pravosuđe. Tim putem će biti pozvani svi zainteresovani učesnici da do 1. jula 2017. godine dostave svoje stavove i predloge


Kada će Ustav Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006 - dalje: Ustav) biti promenjen ne zavisi od Ministarstva pravde, već od političkog konsenzusa, s obzirom na to da promena Ustava nije u isključivoj nadležnosti Ministarstva pravde.

Ministarstvo pravde nadležno je za promenu Ustava kada je u pitanju oblast pravosuđa (jačanje samostalnosti i nezavisnosti sudske vlasti, izbor sudija i tužilaca, sastav Državnog veća tužilaca i Visokog saveta sudstva). Konačnu odluku o tome šta će se sve menjati u sklopu promene Ustava donosi Narodna skupština Srbije i građani na referendumu, rečeno je u Ministarstvu pravde, koje je upitano hoće li Ustav biti promenjen do kraja 2017. godine kako je navedeno u Akcionom planu za Poglavlje 23.

Ministarstvo pravde planira da ove sedmice, a preko Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom, pošalje javni poziv za konsultativni proces u vezi sa izmenama Ustava, u delu koji se odnosi na pravosuđe. Tim putem će biti pozvani svi zainteresovani učesnici (fakulteti, advokatske komore, stručna udruženja, nevladine organizacije i drugi) da do 1. jula dostave svoje stavove i predloge. Ministarstvo pravde će nakon završetka tog procesa analizirati stavove tih zainteresovanih strana, zajedno sa analizom koja je urađena i stavovima stručne javnosti koji su zauzeti na okruglom stolu, navode u Ministarstvu.

Oni podsećaju da je Komisija za sprovođenje Nacionalne strategija reforme pravosuđa za period 2013-2018. godine ("Sl. glasnik RS", br. 57/2013) formirala Radnu grupu u okviru koje su angažovana četiri profesora pravnih fakulteta u Srbiji, a koja je krajem prošle godine uradila analizu u kojoj su sagledani okviri promene Ustava. "U pitanju je Pravna analiza ustavnog okvira o pravosuđu u Republici Srbiji i ona se može videti na internet prezentaciji Ministarstva pravde", navodi se u odgovoru Ministarstva.

Kako se dodaje, Ministarstvo je bilo i biće maksimalno inkluzivno i transparentno kada je u pitanju proces promene najvišeg pravnog akta u zemlji, u delu koji se odnosi na pravosuđe. "Vrhovni kasacioni sud je u januaru ove godine organizovao prvi u nizu okruglih stolova u susret promenama Ustava, gde je predstavljena analiza Radne grupe i gde su predstavnici stručne javnosti izneli svoje predloge i stavove u smislu promene Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe", kažu u Ministarstvu.

Podsetimo, u Akcionom planu za Poglavlje 23 kao rok za izmenu najvišeg pravnog akta države naveden je četvrti kvartal ove godine. Ipak, šira javnost nije upoznata sa tim šta se radi kada su izmene Ustava u pitanju.

Srbija će morati dva puta da menja Ustav do članstva u Evropskoj uniji, prvi do kraja 2017. godine na šta se obavezala akcionim planom za POGLAVLJE 23 u pregovorima u pristupanju, a drugi put, neposredno pred pristupanje, ocenio je Vladimir Međak iz Evropskog pokreta u Srbiji. Prema njegovim rečima, očekuju se izmene koje bi trebalo građanima EU da omoguće aktivno i pasivno biračko pravo na izborima za Evropski parlament.

Izvor: Vebsajt Danas, L. Valtner, 16.05.2017.
Naslov: Redakcija