Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

KOMISIJA PROTIV RASIZMA I NETOLERANCIJE SAVETA EVROPE: Srbija da prizna genocid u Srebrenici, upozorenje na delovanje fudbalskih navijačkih grupa, kao i na rastući govor mržnje i nasilje prema Romima i članovima LGBT populacije. EKRI donosi preporuke kojima je cilj revizija zakonodavstva članica, te njihove politike i drugih mera za borbu protiv rasizma. Preporuke EKRI nisu obavezujuće, ali se u državama članicama ozbiljno razmatraju i uglavnom sprovode u delo


Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije (EKRI) Saveta Evrope je pozvala Srbiju da "prizna genocid u Srebrenici" iz avgusta 1995. godine, upozorila na delovanje fudbalskih navijačkih grupa "uključenih u nezakonite i kriminalne aktivnosti", kao i na rastući govor mržnje i nasilje prema Romima i članovima LGBT populacije.

EKRI, čiji je zadatak borba protiv rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije, antisemitizma i netolerancije u Evropi, izrazila je u objavljenom izveštaju žaljenje zbog sporog napretka u procesuiranju ratnih zločina.

Komisija ocenjuje i da su se regionalne tenzije na prostoru bivše Jugoslavije naglo pogoršale u poslednjih nekoliko meseci.

U izveštaju se, uz konstataciju da se Srbija izvinila za Srebrenicu (Deklaracija o osudi zločina u Srebrenici, pozivajući se na presude Međunarodnog suda pravde usvojena u Narodnoj skupštini Republike Srbije 2010.) i izvinjenje predsednika Republike 2013. godine), preporučuje srpskim vlastima da "delotvorno sprovode Nacionalnu strategiju za procesuiranje ratnih zločina ("Sl. glasnik RS", br. 19/2016) i javno priznaju da zločini počinjeni u Srebrenici predstavljaju genocid".

U dokumentu se takođe izražava zabrinutost zbog stalnog rasta govora mržnje u srpskom javnom diskursu, koji je pojačan širokim medijskim izveštavanjem. Podseća se da je Komesar SE za ljudska prava Nils Muižnieks 2015. godine upozorio da je postala uobičajena praksa u Srbiji da visoki javni zvaničnici verbalno napadaju novinare nazivajući ih "izdajnicima" i "stranim plaćenicima".

Ovo telo Saveta Evrope izražava zadovoljstvo zbog činjenice da se Radio-televizija Srbije (RTS) 2010. godine izvinila gledaocima zbog svoje uloge "glavnog propagandnog oruđa režima Slobodana Miloševića tokom 1990-ih godina".

Takođe se navodi da mediji nastavljaju da prenose govor mržnje političara i drugih javnih ličnosti, pojačavajući time njegovo dejstvo.

Upozorava se na "tabloidizaciju" štampanih medija koji se bore za ekonomsku egzistenciju i povećanje broja rijaliti programa na televiziji.

"Kriminalne aktivnosti fudbalskih navijača"

EKRI je posebno zabrinuta zbog delovanja fudbalskih navijačkih grupa, koje su, kako se navodi u izveštaju, uključene u nezakonite i kriminalne aktivnosti. Ističe se da su navijačke grupe povezane s desničarskim organizacijama koje su povezane sa nacionalističkim političarima i organizovanim kriminalom.

Komisija za borbu protiv rasizma i netolerancije pozdravila je donošenje Zakona o zabrani diskriminacije ("Sl. glasnik RS", br. 22/2009), zapošljavanje policajaca pripadnika albanske nacije, kao i to da Strategija prevencije i zaštite od diskriminacije ("Sl. glasnik RS", br. 60/2013) predviđa donošenje Zakona o registrovanju istopolnih veza.

Napredak je postignut u izradi ličnih dokumenata za Rome i povećanju broja romske dece koja se upisuju u škole, navodi se u izveštaju.

EKRI ocenjuje da stepen nasilja prema Romima ostaje na visokom nivou i dodaje da samo šest odsto romske dece ide u vrtić, a 46 odsto završi osnovno obrazovanje.

U važnim delovima javnog sektora gotovo da nema nijednog zaposlenog Roma, a 72 posto svih romskih naselja su i dalje divlja, navodi ova komisija.

EKRI je osnovana 22. marta 1994. sa ciljem suzbijanja rasizma, ksenofobije, antisemitizma i netolerancije koji ugrožavaju ljudska prava i demokratske vrednosti u Evropi.

Analizirajući stanje u državama članicama Saveta Evrope, EKRI donosi preporuke kojima je cilj revizija zakonodavstva članica, te njihove politike i drugih mera za borbu protiv rasizma. Preporuke EKRI nisu obavezujuće, ali se u državama članicama ozbiljno razmatraju i uglavnom sprovode u delo.

Izvor: Vebsajt RTS, Dragana Biberović, 16.05.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija