Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O INFORMISANJU I MEDIJIMA: Iz Ministarstva kulture demantuju da je izrađen Nacrt novog Zakona, dok iz NUNS-a navode da je takav Nacrt sredinom marta 2017. godine stigao članovima radne grupe za Poglavlje 10


Srbiji predstoji usvajanje nove medijske strategije, a potom i novog Zakona o javnom informisanju i medijima. Međutim, upravo Zakon o informisanju za sada karakterišu oprečne informacije. Zvanično, Nacrt zakona o javnom informisanju i medijima još nije u formi nacrta, ali je dokument imenovan kao Nacrt tog zakona već predstavljan u javnosti.

"Hajde da stavimo tačku na zaobilaženje istine. Ovo je Nacrt zakona o javnom informisanju, koji je sredinom marta meseca 2017. godine stigao članovima radne grupe za Poglavlje 10", kaže Slaviša Lekić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Nino Brajović, državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja, nije hteo da odgovara na pitanja. Tvrdi da Nacrt zakona ne postoji u Ministarstvu kulture i informisanja, koje je, dodaje, jedino nadležno za njega, a nema ni saznanja da postoji na drugom mestu.

O dokumentu imenovanom kao Nacrt zakona o javnom informisanju i medijima ipak se raspravljalo. To se vidi i iz dnevnog reda sednice Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 10, u kom stoji da o Nacrtu, koji je poslat učesnicima, treba da govori upravo Brajović.

Slaviša Lekić dodaje da je Nacrt zakona rađen bez Medijske strategije, koja treba da bude osnov iz kog proističu medijski zakoni. Takođe, u pravljenju tog dokumenta nisu, kaže Lekić, učestvovala medijska udruženja.

"I konačno, ne manje bitno, što su izmene u ovom Nacrtu zakona, korak ili dva nazad u odnosu na prethodna zakonska rešenja", ističe Lekić.

U pregovorima sa EU, mediji su direktno obuhvaćeni u Poglavlju 10.

Izvor: Vebsajt N1, Vojislav Stevanović, 16.05.2017.
Naslov: Redakcija