Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

POVERENIK ZA SAMOSTALNOST TUŽILACA: Imajući u vidu ustavno okruženje i zakonodavni okvir, jasno je da nisu ispunjene osnovne pretpostavke za samostalnost i nezavisnost tužilaca. Poslednji izbor tužilaca u Narodnoj skupštini RS pokazuje da tužioce bira politika


Poverenik za samostalnost tužilaca, Goran Ilić, ocenio je da izbor tužilaca u Narodnoj skupštini Republike Srbije pokazuje da politika nije digla ruke od tužilaštva i da mogu da prođu samo oni kandidati koji imaju političku podršku.

"Izbor tužilaca bio je dobra prilika da politika pokaže da može da se uzdrži od uplitanja u izbor tužilaca, da Narodna skupština prihvati predloge struke i da tužioci sa liste predloga koju je usvojilo Državno veće tužilaca budu izabrani. Međutim, dobio sam informaciju da su prošli samo kandidati koji su imali političku podršku i oni su dobili skupštinsku većinu", izjavio je Ilić.

On je naveo da su izbor tužilaca o kojem se nedavno raspravljalo u Narodnoj skupštini Republike Srbije pripremala dva saziva Državnog veća tužilaca. Jedno veće je formiralo komisiju koje je dalo ocene i bodovalo kandidate, a da je drugi sastav potvrdio listu kandidata.

"Posle svega toga Narodna skupština neke od kandidata sa te liste nije podržala bez ikakvih objašnjenja i pravog razloga, što je loša poruka i ukazuje na to da, bez obzira na sva gromoglasna najavljivanja da će politika odustati od uticaja na tužilaštvo, za tako nešto ne postoji spremnost. Imali smo u Narodnoj skupštini dobru priliku da to vidimo na delu, a to se nije desilo", tvrdi Ilić.

On smatra da je poslata snažna poruka da onaj ko nema podršku politike ne može da bude izabran ni na jedno važno mesto u tužilaštvu, ukoliko nema podršku vladajuće stranke pre svega.

"To bi moglo da znači da će se kandidati, u ponovljenim konkursima, po svaku cenu truditi da dobiju podršku lokalnih političara iz vladajuće stranke, ne bi li bili izabrani na odgovarajuću funkciju u tužilaštvu", objasnio je Ilić.

Poverenik je ocenio da je "imajući u vidu ustavno okruženje i zakonodavni okvir, jasno da nisu ispunjene osnovne pretpostavke za samostalnost i nezavisnost tužilaca".

"Ustav Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) javno tužilaštvo proglašava samostalnim, ali sa druge strane imajući u vidu način izbora tužilaca osigurava politički uticaj imajući u vidu da se tužioci biraju po jednoj političkoj proceduri jer tužioca na predlog Vlade bira Narodna skupština, govorim o starešinama u Javnom tužilaštvu. To je procedura u kojoj, po prirodi stvari, ne mogu da pretegnu stručni već politički i stranački razlozi", istakao je Ilić.

Poverenik je rekao da činjenica da je uvedena funkcija poput njegove ne znači da pravna država ne funkcioniše, ali da bi "mogao da kaže da imamo problema sa funkcionisanjem pravne države".

On je naveo da Poverenik ipak ima "skromne mogućnosti", ali da je pozitivno što ima mogućnost da upozorava javnost i traži njenu podršku u slučajevima kada je narušena samostalnosti tužilaca i svakog drugog nedozvoljenog uticaja na tužioce.

Izvor: Vebsajt N1, 16.05.2017.
Naslov: Redakcija