Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SRBIJA I SVETSKA BANKA POTPISALE UGOVOR O ZAJMU ZA PODRŠKU REFORME JAVNE UPRAVE U VREDNOSTI OD 69 MILIONA EVRA: KROZ PROGRAM ZA REZULTATE U MODERNIZACIJI I OPTIMIZACIJI JAVNE UPRAVE PODRżAćE SE UNAPREđENJA U OBLASTIMA UPRAVLJANJA LJUDSKIM RESURSIMA, FINANSIJSKOM UPRAVLJANJU, I UPRAVLJANJU JAVNIM NABAVKAMA. SREDSTVA OVOG ZAJMA SRBIJA ćE POVLAčITI TEK NAKON ISPUNJENJA UNAPRED DOGOVORENIH CILJEVA


Ministar finansija, Dušan Vujović i šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji, Toni Verheijen potpisali su, 16. maja 2016. godine, ugovor o zajmu koji će podržati reforme javnog sektora i državnih finansija u vrednosti od 69 miliona evra (protivvrednost 75 miliona američkih dolara). Sredstva ovog zajma Srbija će povlačiti tek nakon ispunjenja unapred dogovorenih ciljeva.

Odobrenjem projekta "Program za rezultate u modernizaciji i optimizaciji javne uprave" Svetska banka pokazuje spremnost da podrži tekuće reforme u javnom sektoru u Srbiji. Usvajanjem Strategije za reformu javne uprave i Akcionog plana za njeno sprovođenje, Vlada Republike Srbije započela je 2014. godine ambicioznu reformu javne uprave. Vlada je takođe započela sa rešavanjem dugoročnijih problema vezanih za javnu upravu, usredsređujući se na poboljšanje upravljanja zapošljavanjem u javnom sektoru i na restrukturiranje institucija. Osim što će se smanjiti fiskalni pritisak na budžet od strane javnog sektora, Strategija reforme javne uprave takođe će stvoriti uslove za bolje pružanje usluga u socijalnim sektorima.

"Uz poboljšanje poslovne klime i restrukturiranje javnih preduzeća, reforme javnog sektora treba da otvore prostor za brži razvoj privatnog sektora i otvaranje novih radnih mesta, a takođe i da osiguraju spremnost Srbije za pridruživanje Evropskoj uniji", istakao je Toni Verheijen, šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji.

"Ovaj program predstavlja podršku uspostavljanju sistema javnih usluga koji se zasniva na učinku, i efikasnije javne uprave. Doprineće boljoj upotrebi ograničenih budžetskih sredstava kako bi se stvorio prostor za ulaganje u važnu infrastrukturu".

Kroz Program za rezultate u modernizaciji i optimizaciji javne uprave podržaće se unapređenja u oblastima upravljanja ljudskim resursima, finansijskom upravljanju, i upravljanju javnim nabavkama.

"Ovaj Program za rezultate proistekao je iz vladinog programa za reformu javne uprave. Njime Vlada Republike Srbije pokazuje posvećenost sprovođenju teških, ali ključnih reformi za unapređenje efikasnosti javne uprave, i nastavlja dosadašnje reforme uz široku podršku razvojnih partnera Srbije", rekao je Rejmond Muhula, viši stručnjak Svetske banke za razvoj javnog sektora i vođa projekta.

Jedinstvena karakteristika ovog projekta jeste to da, po prvi put, Svetska banka i Evropska unija zajednički finansiraju jedan vladin program, kroz upotrebu sredstava EU za budžetsku podršku sektoru, i finansiranja na osnovu rezultata od strane Svetske banke. Ovo je takođe prvi zajam Svetske banke na Zapadnom Balkanu kojim se koristi instrument zvani Program za rezultate, a kojim se daje direktna finansijska podrška programu u nekoj zemlji i koriste sistemi upravljanja javnim finansijama te zemlje u njegovom sprovođenju.

Izvor: Vebsajt Danas, 16.05.2016.
Naslov: Redakcija