Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O IZMENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O NAČINU UPISA I VOĐENJA REGISTRA POLITIČKIH STRANAKA: Nova pravila za spajanje političkih partija


Političke stranke u Srbiji će ubuduće morati da podnose dodatnu dokumentaciju ako planiraju spajanje sa drugim partijama, navodi se u Pravilniku o izmenama i dopunama Pravilnika o načinu upisa i vođenja Registra političkih stranaka("Sl. glasnik RS", br. 27/2023 - dalje: Pravilnik).

Po aktuelnom Zakonu o političkim strankama("Sl. glasnik RS", br. 36/2009 i 61/2015 - odluka US - dalje: Zakon), pojedinačna partija se može spojiti sa drugom ili drugim političkim strankama koje su već upisane u taj Registar, a u tom slučaju gubi svoj pravni subjektivitet.

Novi pravni subjekat tada postaje politička stranka koja je nastala spajanjem dve ili više političkih stranaka.

Uz prijavu za upis političke stranke, koja je nastala spajanjem dve ili više partija, ubuduće će se podnositi odluka o spajanju političkih stranaka, kao i izjave članova o članstvu u političkoj stranci koja je nastala spajanjem dve ili više političkih stranaka, a koje sadrže overu potpisa u skladu sa Zakonom, najmanje u broju koji je potreban za osnivanje političke stranke, piše u Pravilniku koje je donelo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave

Prema Zakonu, politička stranka stiče status pravnog lica danom upisa u Registar političkih stranaka i danom upisa počinje sa radom.

Politička stranka koja je nastala spajanjem takođe će podnositi i izveštaj o objedinjenoj imovini (bilans stanja), spisak članova političke stranke koji su dali overenu izjavu o članstvu u političkoj stranci, kao i dva primerka programa i statuta.

Dalje, uz prijavu za upis podnosiće se akt o izboru zastupnika političke stranke, overena fotokopija lične karte zastupnika političke stranke (a ako ona ne sadrži podatak o prebivalištu i adresi i potvrda o prebivalištu), kao i dokaz o uplati republičke administrativne takse.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, Nevena Petaković, 11.04.2023.
Naslov: Redakcija