Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O SAHRANJIVANJU I GROBLJIMA: Posmrtni ostaci se mogu rasuti samo u Vrtu sećanja na Novom groblju u Beogradu. Kremirani ostaci preminulih osoba ne smeju se ni privremeno ustupiti članovima porodice, srodnicima ili drugim licima, osim kada dostave na uvid dokaz da imaju obezbeđeno grobno mesto na drugoj lokaciji. Nakon završene ceremonije posipanja praha, porodica nema daljih troškova


Vrt sećanja na Novom groblju jedino je mesto u prestonici gde je zakonski moguće rasuti pepeo posmrtnih ostataka preminulih osoba. Iako je nekada pokojnikova želja možda drugačija, pa nakon smrti žele da njegov pepeo bude posut u rodnom selu ili na omiljenoj planini, Zakon o sahranjivanju i grobljima ("Sl. glasnik SRS", br. 20/77, 24/85 i 6/89 i "Sl. glasnik RS", br. 53/93, 67/93, 48/94, 101/2005 - dr. zakon i 120/2012 - odluka US i 84/2013 - odluka US - dalje: Zakon) to ne dozvoljava.

- Zakon propisuje da se kremirani ostaci preminulih osoba ne smeju ni privremeno ustupiti članovima porodice, srodnicima ili drugim licima, osim kada dostave na uvid dokaz da imaju obezbeđeno grobno mesto na drugoj lokaciji - objašnjavaju nadležni iz JKP "Pogrebne usluge". - Dok se Zakon ne promeni, posmrtni ostaci se mogu rasuti samo u Vrtu sećanja na Novom groblju.

Ovaj jedinstveni prostor, na najstarijem beogradskom groblju, predstavlja ograđenu i uredno održavanu parkovsku površinu sa ružičnjakom. Nakon posutih kremiranih ostataka, imena i prezimena, kao i datumi rođenja preminulih urezuju se na pločice postavljene na posebnim memorijalnim stubićima. Nakon završene ceremonije posipanja praha, porodica preminule osobe nema daljih troškova, koji podrazumevaju zakup ili održavanje.

Međutim, iako je ovo jedinstveno mesto u prestonici, zasada ne postoje planovi da se sličan vrt otvori na nekom od drugih groblja koja su u nadležnosti JKP "Pogrebne usluge".

Ipak, ukoliko pred kraj života građani iskažu želju da budu kremirani, ali žele da imaju svoje grobno mesto, porodica će plaćati godišnji zakup. Urne sa pepelom se mogu smestiti u postojeće rozarijume i kolumbarijume. Cena zakupa i održavanja kaseta rozarijuma iznosi 1.887 dinara godišnje, a za kolumbarijum 931 dinar.

- Kaseta rozarijuma je samostojeća kaseta postavljena na terenu ili zelenoj površini u koju se mogu smestiti od 3 do 6 urni, dok je kaseta kolumbarijuma postavljena u zidu i koristi se za smeštaj dve urne - kažu zaposleni iz pogrebnih usluga.

U slučaju kremacije porodica ima mogućnost da se od svojih najmilijih oprosti na ispraćaju za kremaciju, koji se obavljaju u ispraćajnim kapelama na Novom groblju, Lešću, Orlovači i Zemunskom groblju.

Cena kremacije iznosi 31.000 dinara. Tom iznosu treba dodati troškove pogrebne opreme koja se kreće od 12.000 dinara pa i do nekoliko stotina hiljada. U tu cenu ne ulaze dodatni troškovi koji obuhvataju izradu čitulja ili drugih zahteva porodice pokojnika.

Kremacije u prestonici počele su da se obavljaju 1965. godine, i u toj godini zabeležena su samo 23 spaljivanja. Vrt sećanja na Novom groblju formiran je 1970. godine, a prema podacima JKP "Pogrebne usluge" u toku prošle godine obavljeno je 2.812 kremacija.

Izvor: Vebsajt Novosti, Jelena Dinčić, 14.04.2019.
Naslov: Redakcija