Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O DOBROVOLJNOM VATROGASTVU: Pripadnik dobrovoljne vatrogasne jedinice koji prilikom angažovanja oboli ili se povredi, ima prava iz zdravstvenog, penzijskog i invalidskog osiguranja, pod uslovima utvrđenim za profesionalne vatrogasce


Hrabrost, humanost i spremnost da se sopstvena bezbednost podredi opštem dobru, prve su asocijacije na pomen poziva vatrogasaca- -spasilaca.

Doskora pravno neregulisana, dobrovoljna vatrogasna društva dopunska su snaga u zaštiti od požara i u slučaju vanrednih situacija. Osnovne potrebe dosad su finansirali mahom donacijama privrednih društava i pružanjem usluga, poput kontrolisanja i servisiranja protivpožarnih aparata. Prema Zakonu o dobrovoljnom vatrogastvu ("Sl. glasnik RS", br. 87/2018), koji je stupio na snagu u novembru prošle godine i prvi put uredio status pripadnika volonterskih društava, jedinice lokalne samouprave delom će iz budžeta finansirati aktivna udruženja od javnog interesa.

- Među rešenjima, koja predstavljaju pomak, jeste i to da će pripadnik dobrovoljne vatrogasne jedinice koji prilikom angažovanja oboli ili se povredi, imati prava iz zdravstvenog, penzijskog i invalidskog osiguranja, pod uslovima utvrđenim za profesionalne vatrogasce - navodi Marko Gigov, komandir operativne jedinice Dobrovoljnog vatrogasno- -spasilačkog društva "Mladenovac" iz Beograda, koje broji oko 50 članova.

Intervencije dobrovoljnih vatrogasnih društava ne razlikuju se od onih koje preduzimaju profesionalci, s tim što njihovi pripadnici dežurstva moraju da usklađuju sa primarnim poslom. Pre ili posle smene, kao i vikendom, porukom obaveštavaju komandira da su na raspolaganju, te u stanju pripravnosti čekaju eventualni poziv.

Izvor: Vebsajt Novosti, Danko Novović, 15.04.2019.
Naslov: Redakcija