Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O DRŽAVNIM I DRUGIM PRAZNICIMA U REPUBLICI SRBIJI: Povodom Uskrsa neradni dani su od 19. zaključno sa 22. aprilom 2019. godine


U skladu sa članom 2. Zakona o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji ("Sl. glasnik RS", br. 43/2001, 101/2007 i 92/2011 - dalje: Zakon) praznuju se vaskršnji praznici, počev od Velikog petka zaključno sa drugim danom Vaskrsa.

Prema članu 4. tačka 2) Zakona, katolici i pripadnici drugih hrišćanskih verskih zajednica imaju pravo da ne rade u dane Uskršnjih praznika počev od Velikog petka zaključno sa drugim danom Uskrsa, prema njihovom kalendaru.

Uskršnji praznici za katolike i pripadnike drugih hrišćanskih verskih zajednica, koji slave po gregorijanskom kalendaru, 2019. godine se slave od Velikog petka 19. aprila zaključno sa drugim danom Uskrsa ponedeljak - 22. april 2019. godine.

Državni i drugi organi, privredna društva i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga dužni su da obezbede neprekidno obavljanje delatnosti, odnosno usluga i u dane državnih i verskih praznika, koji se praznuju u Republici Srbiji, ako bi zbog prekida obavljanja delatnosti, odnosno usluga nastale štetne posledice za građane i državu.

Privredna društva i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga čija priroda delatnosti, odnosno tehnologija procesa rada zahteva neprekidan rad, mogu da rade i u dane državnih i verskih praznika.

Svim vernicima kompanija Paragraf čestita praznik.

Izvor: Redakcija, 17.04.2019.