Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SAVET EU: Usvojena Direktiva o autorskim pravima


Savet Evropske unije usvojio je direktivu o autorskim pravima, koja bi trebalo da omogući pravedniju naknadu za kreatore sadržaja na internetu, umetnike i novinske izdavače.

Za direktivu je glasalo 19 zemalja članica EU, šest je bilo protiv, a tri članice su bile suzdržane.

Evropski parlament je već ranije glasao o direktivi i sada preostaje samo objava u službenom glasniku EU, nakon čega zemlje članice imaju 24 meseca za prenošenje direktive u svoja nacionalna zakonodavstva.

Cilj novog propisa je prilagoditi evropsko zakonodavstvo vremenu digitalne revolucije, budući da aktuelni Zakon o autorskim pravima datira iz 2001. godine, kada tehnološki divovi poput Gugla i Fejsbuka nisu imali toliki uticaj na društvo kao danas.

Oko nove direktive vodila se bitka dve i po godine.

Zagovornici reforme smatraju da tehnološki divovi moraju preuzeti odgovornost i platiti autorima za sadržaj na kojem ostvaruje velike profite, dok protivnici smatraju da će se nova pravila samo preneti na štetu korisnika kojima će se cenzurisati postavljanje sadržaja.

Predlog direktive, koji je Komisija predstavila u septembru 2016. godine, pokrenuo je jedan od najžešćih lobističkih ratova u istoriji EU, u kojem su snage odmeravali na jednoj strani medijske kuće i umetnička industrija, a na drugoj tehnološki divovi i pobornici slobode interneta.

Velika bitka se vodila oko članova 11 i 13 koji daju pravo medijskim izdavačima da naplate svoje sadržaje na internet sajtovima poput Gugl njuza, a takođe će moći lakše da uoče i pronađu kršenja autorskih prava na sajtovima poput Jutjuba.

Izvor: Vebsajt RTV, 15.04.2019.
Naslov: Redakcija