Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU: Neophodne izmene Zakona kako bi se poboljšali odnosi između ratara i stočara


Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović posetio je Bečej, gde je ukazao na potrebu promene Zakona o poljoprivrednom zemljištu ("Sl. glasnik RS", br. 62/2006, 65/2008 - dr. zakon, 41/2009, 112/2015 i 80/2017) kako bi se poboljšali odnosi između ratara i stočara.

 Nedimović je nakon sastanka sa predsednikom te opštine Draganom Tošićem rekao da poljoprivredno zemljište predstavlja jedan od najznačajnijih resursa kojim Srbija raspolaže, naročito kada je reč o državnom poljoprivrednom zemljištu.

On je naveo da je, kada je u pitanju restitucija poljoprivrednog zemljišta i zakup od strane stočara i ratara, ovaj problem najviše prisutan u Bečeju, jer je u toj opštini 5.000 hektara zemlje obuhvaćeno procesom restitucije.

Vlada je, kako je podsetio, pre nekoliko dana donela novu Uredbu o kriterijumima za utvrđivanje površine poljoprivrednog i šumskog zemljišta u postupku vraćanja oduzete imovine ("Sl. glasnik RS", br. 29/2018) kojom se reguliše način na koji se iz komasacione mase vade parcele i da nema klasične supstitucije, te da ne može da se vraća parcela za parcelu.

Kada su u pitanju komasacije koje su odrađene više neće moći da se biraju parcele. Država tu ima svoje interese i ona će odlučivati o tome na kojem prostoru može nekom da se vrati zemljište, objasnio je ministar.

On je ukazao na to da je neophodno mnogo toga uraditi u cilju poboljšanja kvaliteta poljoprivrednog zemljišta.

Prema njegovim rečima, država će menjati podzakonske propise kako bi stočarima omogućila zakup na duži vremenski period i limitirala ih u pogledu površina, kako to ne bi bila nepregledna prostranstva.

Tošić je precizirao da opština Bečej ima približno 9,5 hiljada hektara državne zemlje, a da se izdaje više od tri hiljade hektara.

Izvor: Vebsajt Vlade, 16.04.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija