Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: Sudovi prodaju i akcije građana koji ne izmire dugove. U prvom krugu prinudne prodaje cena akcija je 60 odsto od važeće, a u drugom će im cena biti tek 30 odsto od prave vrednosti


Akcije "Telekoma" i Akcionarskog fonda još uvek se ne prodaju na berzi, ali se već uveliko nude na prodaju u Osnovnom sudu u Požarevcu.

Njihova prodaja obavlja se u okviru izvršnog postupka od dužnika. U prethodnih šest meseci, ove akcije oduzete su od dvadesetak građana, i to 31 akcija "Telekoma" i sedam akcija Akcionarskog fonda.

U prvom krugu prinudne prodaje cena akcija je 60 odsto od važeće, pa se tako akcije "Telekoma", vredne ukupno 3.100 dinara, prodaju na 1.860, akcionarskog fonda za 2.310, iako vrede 3.850. Ukoliko se ne prodaju u prvom, u drugom krugu cena će im biti tek 30 odsto od prave vrednosti.

U prethodnih šest meseci zakazano je čak 150 prinudnih prodaja zbog dugova prema EPS-u, "Komunalnim službama", sudovima, bankama. Građanima su zaplenjene livade, vinogradi, voćnjaci, ali i stanovi. Na dobošu se mogu naći i regali, umetničke slike, poljoprivredna mehanizacija. Na primer, automobil "ševrolet", star 11 godina, vredan 360.000 dinara, na drugoj zakazanoj prodaji imao je cenu od 108.000 dinara.

I imovina dužnika u Novom Sadu sve češće završava na javnim licitacijama. Razlozi zbog kojih se predmeti Novosađana nađu na licitaciji se kreću od neplaćenih računa za gas, preko neizmirenih komunalnih obaveza, do nevraćenih pozajmica.

Mesečno se na prodaju javnim nadmetanjem ponudi i do tridesetak nekretnina, a delove nameštaja, računarsku opremu, belu tehniku, teško je prebrojati.

Izvor: Vebsajt 021, 17.04.2018.
Naslov: Redakcija