Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

APELACIONI SUD U NOVOM SADU: Pravni fakultet obavezan da organizuje prijemni na jezicima nacionalnih manjina


Novosadski Apelacioni sud presudom je obavezao Pravni fakultet da ubuduće mora da organizuje prijemni ispit i na jezicima nacionalnih manjina i naveo da je ta obrazovna ustanova, odbijajući da to učini, postupala diskriminatorski.

"Pravnosnažnom presudom utvrđeno je da je Pravni fakultet u Novom Sadu postupao diskriminatorski prema pripadnicima mađarske nacionalne manjine, jer im nije omogućio polaganje prijemnog ispita na mađarskom jeziku za prethodne tri školske godine, pod uslovima i na način propisan Pokrajinskom skupštinskom odlukom o polaganju prijemnog ispita na visokoškolsku ustanovu čiji je osnivač AP Vojvodina, na jezicima nacionalnih manjina", navodi se u saopštenju.

Advokatska kancelarija Beljanski, u svojstvu zastupnika Saveza mađarskih učenika Vojvodine kao tužioca u sporu protiv Pravnog fakulteta, saopštila je još da je fakultet obavezan da za školsku 2018/19. godinu i ubuduće, pod pretnjom izvršenja, omogući polaganje prijemnog ispita i na mađarskom jeziku, i da u roku od 15 dana, o svom trošku, objavi presudu u dnevnim listovima "Dnevnik" i "Mađar so".

Dodaje se da je Apelacioni sud preinačio presudu Višeg suda, koji je prethodno odbio tužbeni zahtev Saveza mađarskih učenika Vojvodine.

Izvor: Vebsajt 021, 16.04.2018.
Naslov: Redakcija