Zastava Bosne i Hercegovine

LEGALIZACIJA BESPRAVNO SAGRAĐENIH OBJEKATA: Rešenje problema za Novosađane koji svoje kuće legalizuju po starom zakonu, odnosno ugovoru o izmirenju troškova na 240 rata, uskoro pred gradskim odbornicima. Predviđeno umanjenje duga za 60 odsto ukoliko se izmiri u celosti, te brisanje svih kamata vlasnicima objekata koji nastave da plaćaju legalizaciju u ratama


Odbornici Skupštine Novog Sada trebalo bi za najviše mesec dana, kako je potvrdio Radomir Ćirilović, lider Udruženja za zaštitu prava potrošača "Prosperitet", da raspravljaju o predlogu da se Novosađanima koji su legalizaciju svojih kuća počeli po starom zakonu, i plaćaju je na rate, ova vrlo nepovoljna obaveza umanji za 60 odsto, ukoliko uplate sav preostali dug.

Ovim problemom, čije se rešenje traži gotovo godinu dana, poslednjih mesec dana se bavila radna grupa koja je posle razgovora sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem, formirana uz pomoć stručnjaka iz Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije.

- Petočlana radna grupa je uradila svoj deo posla, i konstatovano je kako po starom, znatno nepovoljnijem zakonu od aktuelnih propisa o ozakonjenju, legalizaciju plaća 1.528 porodica - precizirao je Ćirilović. - Uslovi ugovora o plaćanju na rate izuzetno su nepovoljni, jer se kamata obračunava takozvanom komfornom metodom, pa su zbog toga obaveze građana, umesto da se iz meseca u mesec smanjuju, samo rasle, kao i rata kredita koju su plaćali. Zbog toga se smanjivao i broj građana koji su ovu obavezu izmirivali na vreme, pa sa uplatama kasni 51 odsto od ukupnog broja građana koji legalizuju svoje objekte.

Upravo zbog toga, ukazuje Ćirilović, izuzetno je značajno da se pred odbornicima Skupštine grada predlog ove odluke nađe što pre. Tim pre što bi, kako kaže Ćirilović, i budžet grada trebalo bi da bude bogatiji za 496,7 miliona dinara.

- Predlog je upućen gradonačelniku Vučeviću, a zatim treba o njemu da se izjasne nadležni skupštinski odbori - objašnjava Ćirilović. - Kada se to uradi, i kada odluka bude zvanična, građanima će, ako predlog bude prihvaćen u celosti, biti ostavljeno godinu dana da potpišu anekse ugovora, i oslobode se nepovoljnog duga, umanjenog za 60 odsto. Ako svi opterećeni nepovoljnim kreditom to urade, grad će biti bogatiji za gotovo pola milijarde dinara.

"Prosperitet" je prilikom dogovora o rešavanju ovog problema preuzeo obavezu da se što više građana koji legalizuju kuće na ovaj način obaveste o novim uslovima koji oslobađa 60 odsto duga - kaže Ćirilović. Upravo zbog toga planirano je održavanje niza tribina na kojima će biti predstavljene prednosti.

Izvor: Vebsajt Novosti, N. S., 16.04.2018.
Naslov: Redakcija