Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O AMNESTIJI: • Prilikom amnestije iz zatvora su izašli i optuženi za nedozvoljene polne radnje, huligani, osuđenici za držanje i promet oružja i droge •


Srbija je 2012. godine usvojila Zakon o amnestiji ("Sl. glasnik RS", br. 107/2012 - dalje: Zakon), koji je omogućio umanjivanje kazni za 3.600 zatvorenika, ali imena amnestiranih nikada nisu objavljena, a istraživanje je pokazalo da se među oslobođenima našli i okoreli prestupnici.

Predstavnici vlasti donošenje Zakona obrazlagali su u novembru 2012. godine uštedama u budžetu, uz tvrdnju da amnestija neće biti moguća za one koji su počinili teška krivična dela. Opozicija je s druge strane kritikovala ovakvo zakonsko rešenje uz upozorenja da će se na slobodi naći "ozbiljni kriminalci".

Na osnovu raspoložive dokumentacije, na osnovu Zakona umanjene su kazne pojedincima osuđenim i za nedozvoljene polne radnje.

Analizirana je dokumentacija koju je prikupila Inicijativa mladih za ljudska prava na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja ("Sl. glasnik RS", br. 120/2004, 54/2007, 104/2009 i 36/2010), a koja se odnosi samo na teritoriju Prvog osnovnog suda u Beogradu. Analizirana su rešenja o amnestiji doneta na osnovu Zakona u periodu od 17.11.2012. do 01.06.2013. godine.

Takvo rešenje Prvi osnovni sud u Beogradu doneo je u slučaju osuđenog "za nedozvoljene polne radnje u produženom trajanju". Kazna mu je umanjena sa godinu dana na osam meseci zatvora.

Kazne zatvora umanjene su i optuženima za krivična dela proizvodnje, držanja i stavljanja u promet opojnih droga, kao i nedozvoljeno držanje oružja.

Prema odluci suda zatvorske kazne umanjene su i pripadnicima navijačkih grupa.

Izvor: Vebsajt 021, 15.04.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija