Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ULAGANJIMA: Skoro trećina opština u Srbiji još nije formirala kancelarije za lokalni ekonomski razvoj


Zakon o ulaganjima ("Sl. glasnik RS", br. 89/2015) predviđa da je prava adresa zainteresovanih investitora - kancelarija za lokalni ekonomski razvoj. Poslednja istraživanja pokazuju da ih u Srbiji i dalje nemaju svi gradovi i opštine. Skoro trećina lokalnih samouprava za ove poslove je delegirala već postojeće zaposlene i u najboljem slučaju - formirala jedinice.

Vlada Republike Srbije, sa druge strane, veruje da je upravo lokal mesto koje treba da generiše razvoj čitave zemlje.

- Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj su veoma važne, jer je lokal mesto gde treba da počiva ukupan ekonomski razvoj - poručila je Ana Brnabić, ministar državne uprave i lokalne samouprave. - Svi mi znamo da ekonomski razvoj dolazi sa lokala. Pojedine opštine čekaju da Vlada privuče investitore i da ih rasporedi po Srbiji. Vlada razgovara sa ulagačima, ali sa onim strateškim. Takvi neće doći u svaku opštinu i ne treba da dođu. Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj treba da se fokusiraju na svoje preduzetnike, na mala i srednja preduzeća. Da razgovaraju sa njima i da onda idu u ministarstva i predlažu mere koje su privredi potrebne. Kada ojačaju domaći poslodavci, shvatiće da im dolazak velikih stranih investitora nije toliko bitan.

Analize Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj pokazuju da su opštine koje su formirale kancelarije za lokalni ekonomski razvoj uspešnije od onih koje ih još nemaju.

- Znamo da u Vojvodini od 45 lokalnih samouprava osam nema kancelariju - kaže Violeta Jovanović, izvršni direktor NALED. - Dve su pripremile prostor i opremile ga, ali zbog zabrane zapošljavanja ne mogu da ih uvedu u sistem. Moguće je da za one koje nemaju kancelariju, njihovu funkciju pokriva neko drugo odeljenje, ali to znači da se ne poklanja dovoljno pažnje. Prema našim analizama, kancelarije su 75 odsto efikasnije. Privuku dva do tri puta više investicija.

Izvor: Vebsajt Novosti, S. B., 13.04.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija