Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PODIZANJE STAROSNOG LIMITA ZA OTPLATU KREDITA ZAVISI OD OSIGURAVAJUĆIH DRUŠTAVA


Ima više od 80 godina i otplaćuje stambeni kredit. I nije jedini u toj životnoj dobi sa takvom obavezom. Njegovih ispisnika ima ukupno 15, pokazuju podaci Udruženja banaka. U životnoj dobi između 70 i 80 godina čak 116 klijenata banaka otplaćuje zajam za krov nad glavom.

Ovo su, međutim, "teški" izuzeci iz prostog razloga što većina banaka traži da u momentu otplate bilo koje vrste kredita klijent ne bude stariji od 75 godina. U javnosti se može čuti da banke "vagaju" da starijim građanima odobre otplatu kredita i do 80. godine, međutim to još nije postala praksa. Banke to pravdaju time da to nisu njihova ograničenja, već osiguravajućih kuća koje izdaju polisu životnog osiguranja za zajmove starijim klijentima.

Inače, građani starije životne dobi su značajan "rezervoar" bankama za odobravanje kredita, jer otplaćuju više od 85.000 zajmova. Stariji od 70 godina otplaćuju trenutno više od 48.000 gotovinskih kredita, nešto više od 13.000 potrošačkih, poljoprivrednih oko 1.500, za adaptaciju 39, a refinansirajućih oko 23.000.

U jednoj banci kažu da razmatraju ponude osiguravajućih kuća radi formiranja optimalnog kreditnog proizvoda za građane starije od 75 godina. Kod kredita s polisom životnog osiguranja banka snosi kompletan trošak premije životnog osiguranja, a u slučaju smrti korisnika kredita, ostatak glavnice duga po kreditu izmiruje se iz osiguranja, čime se naslednici korisnika kredita oslobađaju obaveze izmirenja glavnice duga.

U javnosti se može čuti da je bilo slučajeva da su banke, prilikom odobravanja stambenog zajma, tražile i lekarski izveštaj i da je bilo slučajeva odbijanja zahteva zbog neke hronične bolesti kao što je dijabetes, međutim u bankama to demantuju. Kažu da ne traže klijentu lekarski izveštaj, pa čak ni obavezno životno osiguranje iz prostog razloga što je njihova investicija već zaštićena hipotekom koja glasi na banku sve do otplate poslednje rate i što se od pada cene nekretnina štite depozitom od 20 odsto.

Izvor: Vebsajt Politika, Jovana Rabrenović, 16.04.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija