Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZMENE ZAKONA O AKCIZAMA RADI DALJEG USKLAĐIVANJA SA PROPISIMA EU: DO KRAJA 2016. GODINE SRBIJE MORA DA IZJEDNAčI AKCIZE NA DOMAćA żESTOKA PIćA SA AKCIZAMA NA UVOZNA ALKOHOLNA PIćA. BEZ OVE MERE NE MOGU SE OTVORITI POGLAVLJA 16 I 29 U PROCESU PREGOVORA O PRIDRUżIVANJU EU


Do kraja 2016. godine akcize na domaća jaka alkoholna pića, koje trenutno iznose 124 dinara po litru, trebalo bi da se povećaju na 316 dinara, koliko iznose i akcize za žestoka pića iz uvoza. Na izjednačavanje obavezuju evropska pravila.

Ono što je za Škota viski, za Engleza džin, a za Rusa votka - za nas je rakija. O ukusima ne vredi raspravljati, ali o kvalitetu može da se kaže da ovo domaće piće ne zaostaje za inostranim. Neće se puno razlikovati ni po ceni, budući da će rakija zbog izjednačavanja akciza biti skuplja za najmanje 192 dinara. Proizvođači su svesni da je to neminovnost, ali traže da se akciza postepeno povećava.

"S obzirom na to da smo mi sada otprilike na istoj ceni sa viskijem ili skuplji, ne bi bio problem ako taj skok ne bi bio tako veliki, kao što se pretpostavlja da će biti. Nekad se pilo 20 litara viskija na litar rakije, a sad je situacija drugačija. Sada se pije 20 litara domaće rakije na litar viskija", objašnjava jedan od proizvođača rakije, Slavko Marinković.

Stručnjaci kažu da se dve trećine rakije u Srbiji proizvede van legalnih okvira, ipak, ohrabruje to što se poslednjih 10 godina registruje sve više modernih porodičnih destilerija u kojima se proizvode voćne rakije vrhunskog kvaliteta.

Prava srpska rakija ima potencijal da preraste u regionalni i globalni brend, budući da se pravi od stoprocentnog fermentisanog voća, kažu stručnjaci. Neophodne su kontrole kvaliteta, kako bi se sprečilo da se rakijom naziva rafinisani alkohol sa voćnom aromom.

"Da iskoristimo pre svega mogućnost zaštite geografskog porekla kroz Zakon o jakim alkoholnim pićima ("Sl. glasnik RS", br. 92/2015), jer mi u svetu nemamo adekvatnu konkurenciju pre svega zbog sirovinske baze kad je u pitanju prerada i proizvodnja voćnih rakija", naglašava Ivan Urošević iz Grupacije proizvođača rakije PKB-a.

Visokokvalitetne domaće rakije osim po ceni, stranim pićima sve više pariraju i po ekskluzivnosti. Ako je do stručnjaka, njihov savet je da je bolji izbor piće od maline, šljive ili kruške, nego piće koje se pravi od krompira, kukuruza ili drugih žitarica.

Izvor: Vebsajt RTS, Marija Miladinović Lisov, 15.04.2016.
Naslov: Redakcija