Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O POREZU NA DOHODAK GRAĐANA: ROK ZA DOSTAVU PRIJAVE POREZA NA DOHODAK GRAđANA 16. MAJ 2016. GODINE. PRIJAVE SE PODNOSE ISKLJUčIVO ELEKTRONSKI, A IZNOS NEOPOREZIVOG IZNOSA DOHOTKA ZA 2015. GODINU JE 2.201.220 DINARA


Građani koji su u 2015. godini zaradili više od 2.201.220 dinara dužni su da Poreskoj upravi podnesu prijavu za plaćanje godišnjeg poreza na dohodak. Opterećenje iznosi 10 odsto na sumu između 2,2 do četiri miliona dinara, odnosno 15 odsto na sumu iznad četiri miliona.

Prijave se podnose isključivo elektronski, a rok je 16. maj 2016. godine.

Za predaju prijave osim računara i interneta potreban je elektronski sertifikat za elektronsko potpisivanje i čitač pametnih kartica. Kvalifikovani sertifikat, koji je zapravo kartica sa čipom, izdaju Privredna komora, PTT, MUP i kompanija "Halkom".

Cena je oko 3.000 dinara, dok je u MUP besplatno pod uslovom da obveznik ima čipovanu ličnu kartu.

Za elektronsko plaćanje poreza potrebno je posedovati i čitač pametnih kartica. Njega je u prodavnicama tehničke robe moguće kupiti za manje od 1.000 dinara, a često postoji na novijim tastaturama ili na laptopu.

Sledeći korak je podnošenje poreske prijave preko portala "Poreska uprava - ePorezi". Za uspešno prijavljivanje neophodno je postaviti kvalifikovani sertifikat u čitač kartica.

Posle očitavanja potrebno je uneti pin i prijaviti se, nakon čega se dobija pregled svih poreskih obaveza. Uspešno podneta prijava dobija jedinstven "identifikacioni broj prijave" i status "proknjižena".

Poreski obveznik može da angažuje agenciju ili advokatsku kancelariju koja u njihovo ime može da završi taj posao. Te poslove rade i ugledne revizorske kuće.

Iako agencije, odnosno kuće koje prijavu poreza rade za klijente ne žele da otkriju koliko to naplaćuju, cena zavisi od broja izvora prihoda i dokumentacije i uglavnom se kreće od 5.000 do 20.000 dinara.

Izvor: Vebsajt Blic, S. Lakić, S. Vukašinović, 14.04.2016.
Naslov: Redakcija