Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O ISTOPOLNIM ZAJEDNICAMA: Polovina pripadnika LGBTI populacije smatra da će zakon biti usvojen ove godine


Više od polovine LGBT osoba u Srbiji ima mala očekivanja od novoosnovanog Ministarstva za ljudska i manjinska prava ali gotovo isti procenat njih smatra da će tokom ove godine biti usvojen najavljivani zakon o istopolnim zajednicama, pokazalo je danas objavljeno istraživanje.

Istraživanje koje su sproveli Centar za istraživanje i razvoj društva IDEAS i Regionalni info centar pokazalo je da tako misli oko 55 odsto ispitanih pripadnika LGBT populacije u Srbiji.

„Uprkos činjenici da značajan procenat LGBT osoba obuhvaćenih istraživanjem veruje da bi donošenje zakona o istopolnim zajednicama moglo istinski da poboljša kvalitet njihovog života, jasno je iskazana i bojazan da bi pomenuti zakon istovremeno mogao biti i okidač za dodatnu stigmatizaciju ove ranjive društvene grupe“, navodi se.

Dodaje se da je čak 56 odsto ispitanih navelo da je u poslednjih godinu dana doživelo diskriminaciju, dok je nasilje, kao i prethodnih godina, na vrhu liste problema sa kojima se LGBT osobe svakodnevno suočavaju.

„Najučestaliji oblik nasilja nad LGBT osobama je i dalje emocionalno nasilje i doživelo ga je skoro 60 odsto učesnica i učesnika u istraživanju. Seksualno nasilje doživelo je više od 12 odsto ispitanih, dok je fizičko nasilje prijavilo njih devet odsto. LGBT osobe iskazale su, kao i prethodnih godina, veoma nizak stepen poverenja u državu, te je samo sedam odsto ispitanih saglasno sa tvrdnjom da predstavnici države adekvatno zastupaju potrebe LGBT zajednice“, pokazalo je istraživanje.

Izvor: Vebsajt N1., 17.03.2021.
Naslov: Redakcija