Zastava Bosne i Hercegovine

RADNA GRUPA ZA IZRADU ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PARNIČNOM POSTUPKU POČELA RAD NA IZRADI ZAKONA


Radna grupa za izradu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku (ZPP) počela je rad na izradi zakona, objavilo je Ministarstvo pravde.

Ove zakonske izmene, kako napominje Ministarsto, doprineće povećanju broja rešenih predmeta u sudovima i efikasnosti u pružanju pravne zaštite, unapređenju dostavljanja poziva, podnesaka i akata u skladu sa tehnološkim napretkom.

Takođe će omogućiti snimanje suđenja korišćenjem aplikacije eSud ili korišćenjem drugih komercijalnih softvera na tržištu, kroz upotrebu tehnologije Application Programming Interface, uz poštovanje propisanih standarda.

Prilikom izrade ovog zakona, Radna grupa će, kako se navodi, posebno uzeti u obzir standarde Evropske unije, praksu Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda.

Radnoj grupi podršku u radu pruža Projekat Evropske unije uz pravdu – Podrška za Poglavlje 23.

Ministarstvo je ukazalo da je ukazuje izrada izmena i dopuna ZPP rezultat je sprovođenja aktivnosti iz Akcionog plana za poglavlje 23 i Akcionog plana za unapređenje pozicije Republike Srbije na Rang listi Svetske banke o uslovima poslovanja - Doing Busineš za period 2020 - 2023. godine.

Nedavno su strukovna udruženja, Udruženje sudija i tužilaca Srbije i Društvo sudija Srbije, dostavili svoje predloge ministarstvu za izmemu ZPP, a u pravcu povećanja efikasnosti pravosuđa.

Izvor: Vebsajt RTV.,16.03.2021.
Naslov: Redakcija