Zastava Bosne i Hercegovine

STRUKA O PREDLOZIMA ZA REDEFINISANJE INSTITUTA NUŽNE ODBRANE: Protiv liberalizacije, a za manje restriktivnu primenu postojećih rešenja


Slučaj iz Lebana, kada je 86-godišnjak pogodio mladića iz vatrenog oružja koji je, prema njegovim rečima, provalio u njegovu kuću, ponovo je otvorio pitanje kada smemo da primenimo nužnu odbranu. Ministar policije najavio je da će predložiti raspravu o mogućoj primeni definicije nužne odbrane, ali struka kaže da je veći problem u tome što se postojeća zakonska regulativa strogo primenjuje.

Advokat Jugoslav Tintor kaže da se čak i kada ima elemenata nužne odbrane, polazi od činjenice da se radi o prekoračenju nužne odbrane upravo zbog toga što, kako je precizirao, ako bi se njeno postojanje utvrdilo, to bi bio osnov isključenja protivpravnosti, u kom slučaju, ističe, krivičnog dela nema.

"I onda je vrlo teško kada se dogodi krivično delo i tužilac dobije spise predmeta, verovatno tu nedostaje profesionalne kuraži da na osnovu direktno spisa profesionalno kažete – to je nužna odbrana. I onda se ide linijom manjeg otpora, a to je da se ide u postupak, da u postupku kako tokom istrage i posle na suđenju ta stvar se raščivija", objasnio je Tintor.

Ukazuje da je samim zakonom predviđeno i da se ukoliko se izvrši krivično delo, da i u takvoj situaciji, ako usled jake razdraženosti ili prepasti izazvane napadom može i osloboditi od kazne.

"Tako da je sam zakon predvideo da, ako vam tako neko uđe i naoružan je i vi se branite, možete da izvršite krivično delo braneći sebe ili drugoga, čak i da nanesete i najgoru posledicu lišenje života, sud vas može osloboditi od kazne, ali za tu odluku suda je takođe predviđena profesionalna kuraž da se prepozna da je to taj slučaj, za koji ima mesta za primenu nužne odbrane".

Ivana Josifović, sudija Višeg suda u Novom Sadu kaže:

"Nisam pristalica liberalizacije, definicija je dobra, jer, nažalost, svako pravo ako ga tumačimo ako ga tumači zlonameran, u sebi krije i svoje naličje, ali mora se i ekstenzivnije tumačiti ta nužna odbrana, odnosno mogućnost napadnutog lica da u strahu, uznemirenosti, zabrinuti pravilno proceni da li će i koju vrstu sile primeniti".

Izvor: Vebsajt RTS, 16.03.2021.
Naslov: Redakcija