Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O MERAMA ZA VREME VANREDNOG STANJA: Za vreme vanrednog stanja odstupa se od Ustavom zajamčenih prava


Vlada Republike Srbije donela je Uredbu o merama za vreme vanrednog stanja ("Sl. glasnik RS", br. 31/2020 - dalje: Uredba) kojima se odstupa od Ustavom zajamčenih ljudskih i manjinskih prava za vreme vanrednog stanja.

Uredba, doneta 15. marta, utvrđuje da Ministarstvo unutrašnjih poslova, u saglasnosti sa Ministarstvom zdravlja, može privremeno da ograniči ili zabrani kretanje licima na javnim mestima.

Ista ministarstva mogu da narede pojedinim licima ili grupama lica koja su zaražena ili se sumnja da su zaražena zaraznom bolesti COVID-19 da borave na adresi svog prebivališta odnosno boravišta, sa obavezom javljanja nadležnoj zdravstvenoj ustanovi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova može da naredi da se izvrši zatvaranje svih prilaza otvorenom prostoru ili objektu i onemogući napuštanje tog prostora ili objekta bez posebnog odobrenja, navodi se u Uredbi.

Navodi se da MUP može da naredi obavezan boravak određenim licima ili grupama lica na određenom prostoru i određenim objektima kao što su prihvatni centri za migrante i sl.

Uredbom su zabranjena sazivanja i održavanje zborova i svih drugih okupljanja građana na otvorenom prostoru.

Zabranjena su i sva okupljanja u zatvorenom prostoru (sportske, kulturne i druge manifestacije), osim okupljanja koja su od posebnog interesa za rad i funkcionisanje državnih organa i službi.

Za okupljanja od posebnog interesa neophodna su posebna odobrenja koja izdaje ministar unutrašnjih poslova.

Stupanjem na snagu ove Uredbe prekidaju se sve izborne radnje u sprovođenju izbora za narodne poslanike, poslanike Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine i odbornike skupština opština i gradova, koji su raspisani za 26. april 2020. godine.

Sprovođenje izbornih radnji nastaviće se od dana prestanka vanrednog stanja, navodi se u Uredbi i zadužuju izborne komisije da obezbede i čuvaju postojeću izbornu dokumentaciju do nastavka sprovođenja izbornih radnji i izbora.

Izvor: Vebsajt B92, 16.03.2020.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija